Наочаре за сунце неопходне и на зимовању

Иинтензитет штетног УВ зрачења готово три пута је већи на снегом покривеној подлози него на плажи, наводе стручњаци и упозоравају да је излагање високом степену зрачења опасније за очи него за кожу.

Ултраљубичасти зраци два и по пута опаснији су на снегу, него на плажи, потврдили су резултати истраживања спроведеног у Јапану.

Научници су установили да се вид лакше оштећује током скијања на снежним падинама, него лети на плажи.

Упоређивањем последица одбијања светлости са површине на коју је нападао свеж снег и степена УВ зречања на плажи, научници су дошли до интересантних података.

Користећи лутке са уграђеним УВ сензорима за прецизно мерење јачине сунчевог зрачења, група истраживача са Медицинског универзитета у јапанском граду Каназава и из фармацеутске компаније „Џонсон енд Џонсон" (Johnson&Johnson) открила је да су очи током дана на плажи изложене УВ зрацима од 260 килоџула по квадратном метру, а чак 658 килоџула на снежном покривачу.

Професор офталмологије Хироши Сасак нагласио је да је излагање високом степену УВ зрачења опасније за очи него за кожу и упозорио скијаше и остале љубитеље зимских активности да сунчеви зраци могу да буду веома опасни и да изазову такозвано снежно слепило које доводи до оштећења мрежњаче, разних запаљења и катаракте.

Јапански метеоролошки завод потврдио је резултате истраживања, наводећи да је степен УВ зрачења на плажи најчешће између 10 и 20 одсто, а на свежем снегу и до 80 одсто.

Осим тога, количина светлости се повећава за четири одсто на сваких 300 метара надморске висине, што додатно угрожава очи и кожу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи