Краставац, тиквице и наранџе – одлични су за освежавање организма на летњим врућинама

Наредних дана смењиваће се киша и сунце, а када поново крену тропски дани, на све могуће начине покушаћемо да се расхладимо. Од клима уређаја, преко градских купалишта до хладних напитака. Да ли сте знали да и храна може да нас освежи?

Када је хладно жељни смо јаке, масне и запржене хране. Када „звезда упече“, уместо сласних залогаја бирамо воће, салате, сладолед. Шта на све то каже медицина? Постоји ли, заиста, храна која нас „греје“ и храна која нас освежава? Да ли је свеједно шта једемо на врућини? 

„Намирнице које су богате масноћама,месо и месне прерађевине, маст, маслац, масна млека су намирнице које нас греју. Зато што је потребна већа количина енергије која се ствара код нас да би се те намирнице свариле и апсорбовале. Постоје намирнице које су богате воћним киселинама и водом“, изјавила је др Верослава Станковић, специјалиста исхране.

Постоје намирнице којима можемо да победимо врућину, оне садрже доста воде.

„То су пре свега поврће и воће, поврће које има малу количину калорија и велику количину дијетних влакана“, каже др Станковић.

„На првом месту то су оне намирнице које обилују водом. Краставац, тиквица, парадајз, оно зелено, лиснато, које погодује дијетним влакнима, па су с тога добре за хлађење организма“, саветује нутриционисткиња Ана Тодоровић. 

Не бирајте хладне намирнице, јер је заблуда да хладне намирнице хладе организам.

„Уверење да хладне намирнице хладе организам је донекле тачно. То је брзо хлађење организма, затим он употребљава сопстевни механизам, да врати температуру тела. С тога треба бити пажљив у одабиру намирница, које хладе“, рекла је Ана Тодоровић.

Ако желите да се расхладите, једно је сигурно, по врућини је боље јести воће и поврће. Али, умерено.

„Воће је богато киселинама, водом, али и шећером. Шећер је тај који има осмотску активност и за собом повлачи воду и доводи до дехидратације, морамо да водимо рачуна о количини, 200 до 300 грама у току дана треба уносити воће“, каже др Станковић.

„Микс цитрус, наранџа, која ће нас расхладити, а неће нас оптеретити сувишним калоријама“, додаје нутриционисткиња Тодоровић.

Да ли сте знали да више од 60 одсто нашег тела чини течност. Зато и не чуди што када воду губимо, морамо брзо и да је надокнадимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво