Годишњи одмор чува здравље

Одлазак на годишњи одмор и одвајање од стресне дневне рутине много је више од фотографисања и куповине сувенира, тврде научници. Недавно је објављена студија која показује да оваква врста предаха чува и срце и ментално здравље.

Није важно да ли је летњи или зимски – годишњи одмор подједнако добро смањује ризик од инфаркта, али и појаве менталних болести.

Двадесетогодишње истраживање неколико америчких здравствених института показује да су, управо захваљујући редовном одласку на одмор, мушкарци у педесетим годинама, мање склони болестима срца, па и инфаркту, а за 22 одсто умењен је и ризик од депресије и анксиозности.

Иако је реч о опсервацијској студији, стручњаци сматрају да је реч о добробити ублажавања стреса одмором, јер се смањује крвни притисак, лучење кортизола а повећава продукција серотонина.

Постоје, наиме, јасне кардиоваскуларне импликације одржавања равнотеже и смањења стреса. Oпуштени, мирни и добро расположени људи помажу свом срцу да функционише без проблема, чак и у случајевима хипертензије или честе аритмије.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. јун 2019, 08:33) - anonymous [нерегистровани]

pobogu

kakvi odmori u Ameriku?