Баклофенска пумпа први пут успешно уграђена на КЦС-у

На Клиничком центру Србије, по први пут, уграђена је баклофенска пумпа код пацијента који је имао повреду кичмене мождине. Проф. др Милош Јоковић, директор Клинике за неурохирургију КЦС-а наводи да је тај вид интервенције намењен пацијентима који имају повреду кичмене мождине.

Професор др Милош Јоковић навео је, гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а, да је операција показала задивљујуће резултате и да се пацијент добро осећа.

„Пре три недеље уградили смо први стимулатор односно баклофенску пумпу код пацијента који је пре неколико година имао повреду кичмене мождине односно вратне кичме, коју је задобио скоком у воду и од тада је остао параплегичан. Операција је добро протекла и резултати су задивљујући“, објашњава Јоковић.

Додаје да су кандидати за овај вид интервенције, пацијенти који имају болне спазме – болно грчење мишића после повреда. Они су на почетку на терапији али када та терапија више не делује постају кандидати за ову врсту интервенције.

Доктор Јоковић наводи да ипак, нису сви параплегичари кандидати за ову врсту интервенције.

„Селектујемо пацијенте тако што их пре операције тестирамо тако што им убацујемо тај лек путем игле, и када видимо да је тај ефекат лека заиста позитиван, онда такве пацијенте индикујемо за ову процедуру. Захваљујући Министарству здравља, у плану је да у току ове године урадимо осам интервенција ове врсте“, поручио је др Јоковић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 16. јун 2019, 11:43) - popaj [нерегистровани]

entuzijazam

Svaka cast nasim lekarima.