Проведите само 20 минута у парку – бићете здравији и срећнији

Познато је да је природа најбољи лек против стреса, али ново истраживање открива колико је заправо мало времена потребно да се издвоји, да би се искористиле предности боравка у шуми или парку.

У студији, објављеној у часопису "Frontiers in Psychology", истраживачи су покушали да утврде најефикаснију „дозу“ природе, пошто све више лекара преписује боравак у природи за ублажавање стреса и друге здравствене проблеме. 

„Знамо да провођење времена у природи смањује стрес, али до сада је било нејасно колико је довољно, колико често то треба практиковати и какве су тачно користи“, изјавила је главна ауторка истраживања Мери Керол Хантер, професорка Универзитета у Мичигену. Додаје да нова студија показује, да за највећу добит, у смислу ефикасног снижавања нивоа хормона стреса кортизола, у природи треба провести 20 до 30 минута, седећи или шетајући.

Хантерова и њени сарадници затражили су од 36 становника једног града, да у природи проведу најмање 10 минута три пута недељно током осам недеља. Сваке две недеље, истраживачи су им прикупљали узорке пљувачке како би мерили ниво хормона стреса.

Подаци су показали да је само 20 минута у природи било довољно да се значајно смањи ниво кортизола. Ефекат је био најефикаснији код оних који су у природи били између 20 до 30 минута, након чега су се користи наставиле да се повећавају, али спорије, пише портал mnn.com.

Истраживачи у Великој Британији који су анализирали рутину око 20.000 људи, дошли су до сличног резултата – укупно два сата недељно проведено у парку или шумском окружењу, побољшава здравље.

Истраживања су показала и да 20 минута проведених у парку, људе чини срећнијим, без обзира на то да ли се у парку вежба или једноставно седи. То је закључак студије објављене у "Journal of Environmental Health Research".

Због свих доказаних предности које за здравље дају и градски паркови, стручњаци поручују градским архитектама да поведу више рачуна када плаирају површине урбаних зелених оаза.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво