Ко хоће, а ко може да једе у ресторанима здраве хране

Иако је током последње две деценије био један од најпознатијих телевизијских кувара на свету, препознатљив по здравим оброцима и власник више десетина ресторана, британац Џејми Оливер недавно је банкротирао. Гастрокритичари кажу да је један од узрока велика конкуренција. РТС је проверавао какво је интересовање за ресторанима здраве хране у Србији.

Број ресторана здраве хране у нашој земљи се готово сваког дана повећава, а и у понуди стандардних ресторана се све чешће налазе одељци са здравим оброцима.

Када је пре осам година отворен први „Фит бар“ ресторан у престоници био је међу реткима. Данас „Фит бар“ има још два ресторана.

„Наш ресторан у центру града посећује велики број туриста, који су прилично изненађени јер не очекују тако нешто у земљи сарме и роштиља, али нпр. највећи број корисника наших услуга било у ресторану или достави су људи који раде у великим фирмама, као и они који се професионално или рекреативно баве спортом или једноставно желе да воде рачуна о томе шта једу“, наводи Сања Милорадовић из „Фит бара“.

Због промене радног времена све већи број људи је приморан да се храни ван куће. Зато су и најчешћи потраживачи здравих оброка запослени. То су још пре четири године препознали Марија Стојановски и њен супруг, када су покренили кетеринг здравих и веганских оброка „Тика така кетеринг“.

„Интересовање је све веће годинама, нарочито међу запосленим људима који увиђају да им здрава храна даје више енргије, затим да позитивно делује на когнитивне функције, на продуктивност у послу и опште стање. Занимљиво је да је све више припадника јачег пола међу нашим клијентима, што значи да се разбијају предрасуде да ова храна није довољно калорична или да ће на крају можда остати гладни“, каже Марија.

Интересовању за здраву храну допринеле су и друштвене мреже на којима и бројне познате личности промовишу такву исхрану, али и телевизијске емисије и чланци у новинама. Ипак, оно по чему је оваква исхрана препознатљива јесте то што из новчаника треба издвојити више новца.

„Велики број људи је заинтересован да се храни здраво и желео би да у понуди ресторана постоји јасно истакнут мени здравих оброка и тематски ресторани по питању здраве хране. Међутим, њихова информисаност је на ниском нивоу, а јавља се још један проблем – а то је да истраживања показују да је веома мали проценат људи у могућности заправо да приушти себи једном недељно одласке у ресторане“, указује пофесорка на Универзитету „Сингидунум“, Наташа Килибарда.

Поред способности да атрактивним, здравим јеловником привуче госте, успешност ресторана зависи и од других фактора – хигијене, амбијента, љубазности конобара.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво