Заштита од сунца је здрава навика која се усваја још у детињству

У Србији, сваке године око 650 људи добије меланом, рак коже. Са повећањем индекса УВ зрачења, потребно је спровести мере заштите коже. Савете о периодима боравка на отвореном, адекватној гардероби и заштитиним препаратима, упутила је докторка Лидија Кандолф Секуловић.

„Да подсетимо људе да је важно да између 11 и 17 часова пробају да се склоне са сунца, да буду адекватно обучени а да на откривене делове коже наносе препарате са фактором заштите 50. Обавезни су и шешир и наочаре“, саветује др Лидија Кандолф Секуловић.

Докторка додаје да, они који се баве физичким активностима на отвореном, то планирају за ране јутарње или касне поподневне часове.

„УВ зрачење директно оштећује генетски материјал у кожи и доводи до рака коже, убрзаног старења коже, разних мрља на кожи, и, са излагањем сунцу, које почиње још од детињства. Чак 75 одсто тог оштећења се скупља у детињству јер деца тада највише бораве напољу. Скупљањем оштећења се повећава ризик за настанак рака коже и меланома, као једног од најопаснијег“, истиче др Кандолф Секуловић.

Кампања „Заштита за све“ спроводи се од прошле године. Циљна група за едукацију о заштити од сунца су родитељи, наставници и деца.

„Заштита од сунца, као здрава навика, најбоље се усваја у детињству. Зато смо радили на томе да учитељи, радили смо са Министарством просвете, прођу он-лајн курсеве које су припремили дерматолози из Удружења дерматолога Србије“ , рекла је др Кандолф Секуловић.

Пет најбољих учитеља са најбољим наставним програмом о заштити ће на такмичењу 10. јуна имати прилике да освоје главну награду – опремање учионице. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 08. јун 2019, 18:12) - Горан [нерегистровани]

Сунце

Најбоље да живимо у стакленом звону. Сто бабица килаво дете. Капа или шешир на главу будеш на сунцу колико ти прија па се склониш у хладовину. Боравак на сунцу је веома потребан организму, један од разлога је да тако организам ствара витамин Д који је потребан.