Тишина у болници? Тешко!

Боравак у болници је сам по себи стресан. Додатна чињеница, да је то место у којој се скоро непрекидно чују интерфони, генератори, респиратори, клима уређаји и шкрипа врата, инспирисала је научнике да истраже како у болничком окружењу, бука утиче на пацијенте.

Осим звукова које стварају болнички апарати, ту је и особље које је у редовним консултацијама, жамор радника који су задужени за одржавање или чишћење објекта и наравно – неретко бучни посетиоци. 

Свесни тога да бука негативно може утицати на пацијенте, група грађана у САД, основала је удружење које промовише тишину у здравственим установама и чак додељује, „антипризнање“ најбучнијој болници, а све са циљем да укажу на штетност буке током лечења, преноси портал mnn.com.

Многи професионалци су тога свесни. „Ниво буке у болницама и њиховом окружењу, мора бити стандардизован“, рекао је др Бонијер Сажер, офталмолог из Њујорка у саопштењу за медије.

„Пацијенти се често жале да бука омета њихов сан и повећава стрес. Превелика бука подиже крвни притисак, повећава ниво кортизола, успорава зацељивање рана и повећава субјективни осећај бола. Све то омета пацијенте у опоравку“, наводи се у саопштењу.

Студија коју су спровели професори са универзитета „Џон Хопкинс“, 2005. године, открила је да је од 1960. године просечни дневни ниво буке у болницама повећан са 57 децибела на 72 децибела. Ниво буке током ноћи повећао се са 42 децибела на 60 децибела.

Узлазна крива 

Године 2018. године, истраживачи колеџа „Кингс“ из Лондона открили да су нивои буке у јединицама интензивне неге у Великој Британији достигли више од 100 децибела.

Студија медицинског центра Мериленд из 2010. године и студија Политехничког института из 2015. године, показују да стална бука негативно утиче на добробит пацијената, као и на психолошко здравље медицинских сестара и свих других који бораве и раде у болничком окружењу.

У недавним извештајима се наводи да је од 12.000 људи који раде у здравственим установама 87 процената изјавило да пате од замора и узнемирености који су узроковани буком.

Истраживачи такође тврде да се на решавању проблема буке у здравстеним институцијама мало ради.

Светска здравствена организација је 1995. године покушала да примени смернице за ограничавање нивоа буке у просторијама где бораве пацијенти на 35 децибела. Није тешко закључити да бројне болнице те смернице „не узимају за озбиљно“.

Ипак, постоје и они објекти који смањење буке омогућавају тако што уграђују звучну изолацију, или имају већи број једнокреветних соба.

Наравно, и радови на уградњи изолационих материјала свакако су бучни, али ако ће крајњи резултат повољно утицати на здравље - вреди!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво