Живот после инфаркта – пуним плућима

Сви који су преживели срчани удар, добили су другу шансу у животу. Како живе? Да ли су променили животне навике и шта им је највећи проблем?

Ирфан Менсур није обраћао пажњу на све чешћи умор, недостатак ваздуха, хладан зној, трнце у раменима и бол у грудима. Радио је више него икад, па је мислио да је премор једини разлог.

Када је неколико дана касније у Зајечеру, пред премијеру, случајно урадио тест оптерећења, било је јасно да је у питању инфаркт.

Добио је нитроглицерин и уместо да хитно оде лекару, вратио се у Београд, одиграо представу и опет отишао у Зајечар, где га је прегледала још једна докторка.

Колима Хитне помоћи превезен је на Институт за кардио-васкуларне болести Дедиње где су му уграђена три бајпаса.

„Тих неколико дана, односно неколико недеља су трауматичне утолико што вас изненади, поготово мене који сам потпуна незналица у смислу здравља, понашања, у смислу организовања властитог живота. Од тог тренутка ја живим пуним плућима, јер тако мора“, каже прослављени уметник.

После инфаркта, при изласку из болнице, сви добију отпусну листу и ту настаје проблем, јер пацијентима није јасно шта у њој пише и како треба да се понашају после интервенције, показало је истраживање на 1.000 пацијената, које су спровели Удружење коронарних јединица Србије и Удружење пацијената „Моја друга шанса“. Листа проблема ту се не завршава.

„Више од 70 одсто испитаника користи минимум два до три лека и то њих изађе око 5.000 динара месечно. Нажалост, тренутно о државном трошку ниједан од тих лекова не може да се набави и пацијенти су приморани да ту терапију плаћају из сопственог фонда“, објашњава Иван Тојагић из Удружења за борбу против срчаног удара „Моја друга шанса“.

Због тога многи пацијенти после неког времена престају да узимају терапију.

Оснивање едукативног и кол-центра у којима би могла да се добију појашњења о томе како живети после инфаркта, стављање лекова на позитивну листу РФЗО-а само су неки од предлога анкетираних пацијената.

Превенција је ипак најбољи начин да се смањи ризик од инфаркта, а то значи – већа физичка активност, избалансирана исхрана и редовне контроле, речено је на трибини „Живот није лото“.

број коментара 0 Пошаљи коментар