Канадска школа и тинејџери у борби против „зечије рупе“

У Монктону, у једној канадској покрајини, постоји јединствена школа. Темељи се на пројекту терапијске подршке ученицима који се боре с траумом или душевном болешћу.

Јединствена школа са јединственим програмом ове године припрема представу „Алиса у земљи чуда“. Већини ученика школе надреални свет овог дела одговара због њиховог искуства и некадашњег опасног живота.

„Кад сам била у средњој школи, просто сам се распала и одлучила да одузмем себи живот. Да одем низ 'зечију рупу', чинило ми се да никада нећу изаћи, а онда нађете излаз“, рекла је ученица Хели Девернес.

Студенти од 15 до 21 године из пет школа у Монктону у Њу Брансвику, канадској покрајини, долазе овамо. Преподне похађају наставу, поподне су усмерени ка запошљавању или одласку на факултет.

„Многи наши ученици имају бројне трауме које нису пребродили. Имамо овде огромну палету менталних здравствених проблема. И потрагу за одговорима: 'Како се изразити, носити с прошлошћу, како дозволити људима да препознају ваше потенцијал'? То су велике ствари на које се наша деца концентришу, и ви то видите у њиховом раду“, истакао је директор школе Џон Тајнгли.

„Сада желим да идем у школу. Ако пропустим неки дан, плачем, ја, 17-годишња девојчица! Никада нисам мислила да ћу бити узбуђена због школе. Имам план, знам у који колеџ желим да идем. Заиста су ме спасили“, рекла је ученица школе.

Поремећаји менталног здравља све су већи јавно- здравствени проблем широм света. Млади су веома угрожена група- најчешће се суочавају са осећајем стида, лошим самопоуздањем и контролом сопствених емоција, анксиозношћу, проблематичним породичним односима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво