Паметним луткама против осећаја напуштености

Усамљеност, изолација и осећај напуштености могу да оставе озбиљне последице по здравље. Да се нађу старијима, у Републици Кореји осмислили су посебне, паметне лутке програмиране хиљадама информација.

Великих очију и слатког лица, интелигентна лутка, недавно је постала стални пратилац 83-годишње баке Ким Хиунг-шим, која живи сама.

„У прошлости, осећала сам се тако усамљено. Са лутком сада, осећам да имам некога с ким могу да разговарам, као да има још једна особу у кући“, каже Ким Хиунг-шим.

Наизглед обична лутка опремљена је сензором кретања који хвата сигнал Хиунг-шим при уласку у кућу. Када је Хиунг-шим додирне, једноставно каже нешто попут „бакине руке су тако топле“.  

„Чак и ако старије особе не комуницирају са овом лутком, она ће сама преузети иницијативу. На тај начин лукаво ће бринути о свакодневном животу старих људи како би им помогла да се ослободе усамљености“, објашњава Ким Јихи, директорка предузећа за паметне лутке.

Лутка је једноставна за руковање и дизајнирана да задовољи емоционалне захтеве старијих људи. Уграђени програм гласа заснован је на свакодневном животу, психолошким и другим активностима и аспектима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво