Не постоји добро седење, кичма и зглобови траже активност

Нова технологија донела је послове због којих се и осам сати дневно седи. Због тога све већи број људи пати од укочености, болова у леђима, а чак и деца од 14 година обољевају од дискус херније. Киропрактичар Владан Јовићевић истиче да не постоји добар положај седења и да дуготрајно седење треба прекидати кратким активностима.

„Проблеми са кичмом почињу од детињства и мањка физичке активности. То почиње са седам или осам година, а долазе нам деца од 14, 15 година са дискус хернијом“, наводи Јовићевић.

До ње долази због, према Јовићевићевим речима, седења, посебно лошег положаја седења и мањка позитивне физичке активности.

„Свако кретање је нама као врсти неопхдоно. Од коштано-зглобног и мишићног до кардиоваскуларног система. Посебно је важно за правилни развој скелетног система и кичме“, каже Јовићевић.

Истиче да не постоји добар положај седења, јер је оно само по себи наметнут положај, у којем никако не треба предуго бити, а ако је неко приморан због посла онда треба на сваких 15-20 минута да устане и покрене се.

„Промените положај. Ако седите 15 или 20 минута, устаните и прошетајте минут, два. Постоји и неколико кратких вежби у трајању од пола минута које могу да вас сачувају од повређивања дискуса, деформитета, дегенеративних промена, које настају као последица лошег положаја и развоја“, објашњава Јовићевић.

Киропрактика, како каже, може много да помогне у таквим ситуацијама, јер се она бави враћањем тела у идеалну позицију, а организам након тога сам то избалансира и смири и нема потребе за узимањем лекова и одлажења на дуготрајне терапије.

Напомиње и да је важно вежбати, али искључиво ако су људи у добром стању.

„То је веома важно у данашње време када су популарне теретане и разни системи вежбања. Пример тога је кросфит режим вежби, који је данас веома популаран, али ризичан за свакога ко има чак и мали проблем са кичмом“, наглашава Јовићевић.

Веома је важно пре почетка вежбања проверити стање организма и открити евентуални проблем који ће се активирати вежбањем.

Такође, истезање је од апсолутне важности.

„Имао сам прилике да радим са Новаком Ђоковићем и да пратим његов тренинг. Ту постоји изузетно много истезања. Немојте ући ни у какву физичку активност нити је завршити, а да се пре и после ње добро не истегнете“, наводи Јовићевић.

Истезање је важно због покрета. Он је суштина. Уколико постоји пун обим покрета и еластичности у сваком зглобу, телесна функција је нормална. Са друге стране, где год покрет почне да се губи и скраћује свој обим, ту настаје проблем.

Физиотерапеут Дејан Глушац показао је у студију РТС-а одрђене вежбе и дао практичне савете како да се боље седи и предупреде неки од проблема везаних за претерано седење.

број коментара 0 Пошаљи коментар