Гљива са паучјим отровом решење за маларичне комарце

Гљиве генетски модификоване да производе отров паука показале су се изузетно ефикасним у сузбијању маларичних комараца. У року од 45 дана на пробном полигону број комараца смањен је за 99 одсто.

Истраживачи са Универзитета у Мериленду и Института ИРСС у Буркини Фасо кажу да њихов крајњи циљ није да истребе комарце, већ да зауставе ширење маларије, која се преноси када се женке комараца хране крвљу.

Широм света сваке године од маларије умре 400.000 људи.

Научници су идентификовали гљиву Metarhizium pingshaense, која у природи инфицира комарце Anopheles – кривце за ширење маларије.

Онда су одлучили да појачају гљиву, а за то су се окренули отрову једне врсте паука из Аустралије. Генетске инструкције за прављење отрова уградили су у генетски код гљиве, тако да почне да производи отров када се нађе у комарцу.

„Заменили смо паукове зубе гљивом“, објаснио је за Би-Би-Сијев професор Рејмонд Сент Леџер са Универзитета у Мериленду.

Након лабораторијских тестова, уследила је проба на терену, где је направљен мали екосистем окружен двоструком мрежом која је спречавала комарце да напусте простор.

За 45 дана забележен је пад популације комараца од 99 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво