Уклањање тромба из крвних судова мозга први пут изведено у КБЦ Земун

У Клиничко-болничком центру Земун први пут је урађено одстрањивање тромба из крвних судова мозга. Пацијент је добро – прича, једе, пије, али је још на интензивној нези јер је две недеље пре интервенције имао операције на отвореном срцу.

Осим срчаних, нажалост, и мождани удари веома су чести у Србији. Трећина пацијената не преживи мождани удар, трећина остану инвалиди, а трећина се, уз одговарајућу и благовремену терапију, опорави и настави нормално живот.

Директор КБЦ Земун др Драгош Стојановић истиче да је први пут у овој установи урађена интервеција уклањања тромба из крвних судова мозга.

Пацијент којем је одстрањен тромб из крвних судова мозга у КБЦ Земун добро је и опоравља се полако.

„Интервенција је урађена у овој ангио сали са савременом опремом. Урађена је интервентна неуро-радиолошка процедура мозга код пацијента који је имао исхемијски мождани удар“, истакао је др Стојановић објаснивши да су лекари кроз препонске крвне судове дошли до крвних судова мозга, а кад је детектовано место тромба, механички је отклоњено тромб и место зачепљења да би се тај део мозга могао опоравити.

Према речима др Стојановића, добро обучена екипа неурохирурга, неуролога, интервентних кардиолога, за врло кратко време, у златном периоду, то јест у року од осам сати од почетка симптома, успела је да за сат и по изведе интервенцију.

Реч је о најсавременијој методи која се свуда у свету ради.

„Имали смо сарадњу са еминентним професором Миланом Мијаиловићем који је један од водећих стручњака из те области, али читава екипа је све синхроно и брзо урадила. Ми смо задовољни, један живот је спасен“, наводи др Стојановић.

Пацијент прича, једе, пије, али је још на интензивној нези јер је две недеље пре интервенције имао операције на отвореном срцу.

Кардиолози и неурохирурзи ових дана имали су много више посла због променљивог времена зато је савет лекара да се при појави тегоба, односно првих симптома јавимо лекару.

број коментара 0 Пошаљи коментар