Реке контаминиране антибиотицима, Дунав најзагађенији у Европи

Стотине река широм света садрже толико антибиотика да бактерије које тамо живе постају отпорне на лекове.

Због загађења антибиотицима бактерије развијају отпорност на лекове, који због тога постају неефикасни.

„Велики број гена за отпорност у људским патогенима пореклом је из бактерија у природи“, каже за Гардијан професор микробиологије Вилијам Гејз.

Пораст броја бактерија имуних на антибиотике јесте глобална здравствена претња, због које је у опасности десет милиона људи до 2050. године, наводе Уједињене нације.

Лекови проналазе свој пут у реке и земљиште кроз човечји и животињски измет, цурење нефилтриране воде из постројења за њену прераду, као и из фабрика за производњу лекова.

„Животна средина је препуна антибиотика који могу да проузрокују пораст отпорности бактерија“, истакао је Алистер Боксал са Универзитета у Јорку, који је учествовао у истраживању.

Нова студија, највећа те врсте, која је представљена у Хелсинкију, показала је да су неке од највећих светских река контаминиране антибиотицима.

Примера ради, у узорцима из Дунава у Аустрији пронађено је присуство седам антибиотика, попут кларитромицина, а има га четири пута више од дозвољене количине.

Дунав, друга по величини европска река, уједно је и најзагађенија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво