Жене срећније и дуговечније без деце и бурме, каже наука

До сада се наслућивало, али сада је и научно доказано: жене које нису удате и немају деце чине најсрећнију подгрупу популације. Такође, статистика каже да оне живе дуже.

Традиционални обрасци успеха више не могу да се доведу у везу са осећајем среће, тврди Пол Долан, професор бихејвиоралних наука на Лондонској школи економије. Долан истиче да се то наричито односи на брак и подизање деце.

 

„Они који су у браку срећнији су од других подгрупа друштва, али само када је њихов супружник у просторији током давања одговора. Када партнер није ту одговор гласи – врло су несрећни“, објашњава Долан.

Према његовим речима, постоје подаци који су прикупљани током дужих периода, али када се подвуче црта – ако сте мушкарац требало би да се венчате, а ако сте жена, боље не.  

Јачи пол има користи од брака јер се „смирује“, мање ризикује, више зарађује и живи нешто дуже, наводи Долан. С друге стране, припаднице нежнијег пола морају да „трпе све то“ и умиру пре него што би да се нису удале.

„У читавој популацији најздравије и најсрећније су жене које се нису удале или добиле децу“, наглашава Пол Долан.

У новој књизи Happy Ever After, Долан наводи доказе истраживања које је спровео "American Time Use Survey" у којем су упоређивани нивои уживања и незадовољства код (и мушкараца и жена) невенчаних, венчаних, разведених особа, као и оних чији су супружници преминули.

Резултати показују да је количина среће коју би пријавили они који су у браку већа него код оних који нису изговорили судбоносно „Да“, али само уколико је и партнер у просторији.

Они који нису ступали у брак ређе су оцењивали свој степен незадовољства него особе које су у браку када би одговарале на питања када њихов супружник није присутан.

У неким другим истраживањима утврђене су одређене корисне стране брака и код жена и код мушкараца када су у питању финансије и здравље.

Пол Долан то објашњава већим приходима и емоционалном подршком, што онима који су у браку омогућава већу спремност на ризик и спремност да потраже медицинску помоћ.

Међутим, Долан наглашава да стајање на луди камен мушкарцима доноси бољитак по питању здравља јер не срљају у ризик као када живе као момци.

То што је удата углавном не утиче позитивно на здравље жене, а чак је код припадница лепшег пола у средњим годинама забележен повећан ризик од болести, било тела било менталних стања, него код оних жена које се нису удале.

Упркос добробити које жене имају од самачког живота без деце, навод Долан, и даље је уврежено мишљење да су брак и деца сигурни знаци успеха, што показује да нас и влада стигма која може да доведе до тога да се неудате жене осећају несрећно.

„Када видите жену која има 40 година, а нема деце – 'Штета, зар не? Можда ћеш једног дана упознати правог и то ће се променити'. Не, можда ће упознати погрешног човека и то ће се променити. Можда ће упознати човека који би је учинио несрећнијом и мање здравом и због тога ће раније умрети“, поручио је Долан.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво