Жене срећније и дуговечније без деце и бурме, каже наука

До сада се наслућивало, али сада је и научно доказано: жене које нису удате и немају деце чине најсрећнију подгрупу популације. Такође, статистика каже да оне живе дуже.

Традиционални обрасци успеха више не могу да се доведу у везу са осећајем среће, тврди Пол Долан, професор бихејвиоралних наука на Лондонској школи економије. Долан истиче да се то наричито односи на брак и подизање деце.

 

„Они који су у браку срећнији су од других подгрупа друштва, али само када је њихов супружник у просторији током давања одговора. Када партнер није ту одговор гласи – врло су несрећни“, објашњава Долан.

Према његовим речима, постоје подаци који су прикупљани током дужих периода, али када се подвуче црта – ако сте мушкарац требало би да се венчате, а ако сте жена, боље не.  

Јачи пол има користи од брака јер се „смирује“, мање ризикује, више зарађује и живи нешто дуже, наводи Долан. С друге стране, припаднице нежнијег пола морају да „трпе све то“ и умиру пре него што би да се нису удале.

„У читавој популацији најздравије и најсрећније су жене које се нису удале или добиле децу“, наглашава Пол Долан.

У новој књизи Happy Ever After, Долан наводи доказе истраживања које је спровео "American Time Use Survey" у којем су упоређивани нивои уживања и незадовољства код (и мушкараца и жена) невенчаних, венчаних, разведених особа, као и оних чији су супружници преминули.

Резултати показују да је количина среће коју би пријавили они који су у браку већа него код оних који нису изговорили судбоносно „Да“, али само уколико је и партнер у просторији.

Они који нису ступали у брак ређе су оцењивали свој степен незадовољства него особе које су у браку када би одговарале на питања када њихов супружник није присутан.

У неким другим истраживањима утврђене су одређене корисне стране брака и код жена и код мушкараца када су у питању финансије и здравље.

Пол Долан то објашњава већим приходима и емоционалном подршком, што онима који су у браку омогућава већу спремност на ризик и спремност да потраже медицинску помоћ.

Међутим, Долан наглашава да стајање на луди камен мушкарцима доноси бољитак по питању здравља јер не срљају у ризик као када живе као момци.

То што је удата углавном не утиче позитивно на здравље жене, а чак је код припадница лепшег пола у средњим годинама забележен повећан ризик од болести, било тела било менталних стања, него код оних жена које се нису удале.

Упркос добробити које жене имају од самачког живота без деце, навод Долан, и даље је уврежено мишљење да су брак и деца сигурни знаци успеха, што показује да нас и влада стигма која може да доведе до тога да се неудате жене осећају несрећно.

„Када видите жену која има 40 година, а нема деце – 'Штета, зар не? Можда ћеш једног дана упознати правог и то ће се променити'. Не, можда ће упознати погрешног човека и то ће се променити. Можда ће упознати човека који би је учинио несрећнијом и мање здравом и због тога ће раније умрети“, поручио је Долан.

број коментара 49 Пошаљи коментар
(уторак, 28. мај 2019, 18:42) - Александра [нерегистровани]

Антипопулациона политика

Веома глуп текст, али који на перфидан начин сугерише женама да не рађају. Антипопулациона политика извире на сваком ћошку.
Надам се да вам многи неће поверовати.

(уторак, 28. мај 2019, 01:50) - anonymous [нерегистровани]

Zene srecnije.....

Pitam se gdje ste vi odrasli..? Imate li djecu..? Da li vam je previse odgovornosti u zivotu..??? Jer lorodica je izvor srece... a stresovi i karijere okrecu fokus... pa vi vidite. Tazluviti smo.., i hvala Bogu na tome!

(понедељак, 27. мај 2019, 19:50) - Чувари равноправности [нерегистровани]

Глобалистичка пропаганда

Светске елите су у 21. веку одлучиле да им треба мање, а не више, становника, јер се производња и ратовање аутоматизује роботима и вештачком интелигенцијом, па за људе не остаје пуно послова, ни потребе за њима, а опасност су за богате када су без посла и примања. Одатле овакви депопулациони чланци, "истраживања" и феминизам који то учи жене и разбија везе са мушкарцима селективном и лицемерном "родном равноправношћу".

(понедељак, 27. мај 2019, 18:15) - anonymous [нерегистровани]

Bez dece da, ali ne i bez muza

Moglo bi se reci da su zene neostvarene bez dece, ali bez muza bi im bilo sasvim ok

(понедељак, 27. мај 2019, 14:26) - Пиле [нерегистровани]

бупи

Бака те лаже!

(понедељак, 27. мај 2019, 14:23) - anonymous [нерегистровани]

ко то тамо

Феми нацизам пропагира уништавање породице путем оваквих ширења лажи! Сви добро знају да су жене без деце не остварене као лићност и самим тим несретне!

(понедељак, 27. мај 2019, 10:30) - anonymous [нерегистровани]

Баш тако

Свака част за коментар!

(понедељак, 27. мај 2019, 08:44) - anonymous [нерегистровани]

Čemu ovo vodi

Konstantno propagiranje protiv porodice! A porodica bi trebalo da bude svetinja?

(понедељак, 27. мај 2019, 04:48) - ml [нерегистровани]

Teshke Gluposti

Koje nam servira globalizam. Najvecu srecu sam osetila kad sam dobila moju decu. Neopisiv je osecaj da ih imas, da ti ulepsavaju dan, da te razvesele i da ti daju smisao zivota, da brines o nekom. Dali uvek cvetaju ruze, ne, ali ni mojim roditeljima nisu, pa me uvek neizmerno vole. Deca su prica o ljubavi. Hvala ti Boze za svu decu ovog sveta!

(недеља, 26. мај 2019, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

Tada nisu bili potrebni ni naucnici, ni statistika

Sezdesetih i sedamdesetih je to bilo opstepoznato.