Швајцарски нобеловац: Алцхајмер може да се искорени

Курт Витрих, швајцарски хемичар и нобеловац наводи да би Алцхајмерова болест у будућности могла да буде искорењена на начин на који је то учињено са болешћу лудих крава.

Курт Витрих наводи да нажалост искорењивање Алцхајмера још увек није могуће али да се ради на томе.

„Можемо ли то да учинимо и са Алцхајмером, нажалост не још. Али ми смо успели да разумемо како се неке болести развијају. То радимо проучавањем структура макроатома", објаснио је швајцарски нобеловац на конференцији „World Minds" у Београду.

Како је додао, откривено је да се болест преноси са животиња на људе, иако су политичари убеђивали људе да нема опасности.

„Убедили смо их да нас саслушају и убрзо је болест лудих крава нестала.Тако бисмо некада у будућности могли да учинимо и са Алцхајмеровом болешћу", рекао је швајцарски нобеловац.

Напоменуо је да сада ради са кинеским универзитетом и да испитују болести као што су саркопенија и остеопороза.

„Верујем да треба да се улаже у њихово истраживање како би се помогло и онима који пате од Алцхајмерове болести", рекао је Витрих.

Истакао је да млади научници треба да уче оно са чим имају личну повезаност и да уједно треба и да се забаве.

„Зато сам ја почео да истражујем хемоглобин и болест лудих крава", додао је швајцарски нобеловац.

Витрих је награђен Нобеловом наградом за хемију 2002. као вођа истраживачког тима који је од 1970-их проучавао могућности мултидимензионалне спектроскопије нуклеарном магнетном резонанцијом у проучавању структуре протеина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво