Швајцарски нобеловац: Алцхајмер може да се искорени

Курт Витрих, швајцарски хемичар и нобеловац наводи да би Алцхајмерова болест у будућности могла да буде искорењена на начин на који је то учињено са болешћу лудих крава.

Курт Витрих наводи да нажалост искорењивање Алцхајмера још увек није могуће али да се ради на томе.

„Можемо ли то да учинимо и са Алцхајмером, нажалост не још. Али ми смо успели да разумемо како се неке болести развијају. То радимо проучавањем структура макроатома", објаснио је швајцарски нобеловац на конференцији „World Minds" у Београду.

Како је додао, откривено је да се болест преноси са животиња на људе, иако су политичари убеђивали људе да нема опасности.

„Убедили смо их да нас саслушају и убрзо је болест лудих крава нестала.Тако бисмо некада у будућности могли да учинимо и са Алцхајмеровом болешћу", рекао је швајцарски нобеловац.

Напоменуо је да сада ради са кинеским универзитетом и да испитују болести као што су саркопенија и остеопороза.

„Верујем да треба да се улаже у њихово истраживање како би се помогло и онима који пате од Алцхајмерове болести", рекао је Витрих.

Истакао је да млади научници треба да уче оно са чим имају личну повезаност и да уједно треба и да се забаве.

„Зато сам ја почео да истражујем хемоглобин и болест лудих крава", додао је швајцарски нобеловац.

Витрих је награђен Нобеловом наградом за хемију 2002. као вођа истраживачког тима који је од 1970-их проучавао могућности мултидимензионалне спектроскопије нуклеарном магнетном резонанцијом у проучавању структуре протеина.

број коментара 0 Пошаљи коментар