Може се смршати и уз чоколаду!

Сувишних килограма нећемо се ослободити током ноћи. Јасно је да јеловник мора да претрпи промене, али на списку намирница које је пожељно уносити може се наћи и чоколада, поручују стручњаци.

Краставац, паприка, печурке, бело месо, црна чоколада. Веровали или не, то није рецепт за неку гозбу већ за мршављење! Све поменуте намирнице топе килограме, чак и црна чоколада. Наравно, ако се једе умерено.

„Ту су нам и ротквице, зелена салата, печурке које су високопротеинска намирница са изузетно ниском калоријском вредношћу, а значајном количином витамина Б. Ту је свежа шаргарепа, спанаћ, кељ, зелено поврће“, набраја нутриционисткиња Ана Тодоровић.

Специјалиста исхране докторка Верослава Станковић истиче да нискокалоријско поврће има око 13-14 килокалорија. То су краставац, ротквице, зелена паприка. У мало калоричније спада шаргарепа.

Кључ је у дијетним влакнима, која имају ове намирнице.

„То поврће се препоручује у свим врстама исхране, значи и код здравих и код болесних. Када се ради редукациона дијета, то поврће је веома значајно, јер има велику количину дијетних влакана. Зато што су то растворљива дијетна влакна која за себе везују воду и стварају велики волумен у желуцу и цревима и на тај начин имамо лажан осећај ситости“, објанила је др Станковић.

„Највећи процант нас је у суштини дехидриран, не уносимо довољно течности и често жеђ помешамо са тим да смо гладни. Зато је важно поврће, нарочито лиснато, затим, парадајз, целер“ нутриционисткиња Јована Срејић Ферлуга.

Нек вам у тањиру буде шарено. Од жуте, преко црвене до зелене, све те боје заједно тање вас у струку.

„У првом реду ту је свеж краставац, оно што је специфично за њега то је да обилује водом, дијететским влакнима, али прегршт витамина и минерала садржи у себи. Он је намирница која подстиче излучивање сувишне течности“, истакла је Тодоровићева.

Одрицање од калорија не би требало да буде и одрицање од уживања у храни. Укључујући и ону најслађу.

„Црна, чоколада без обзира на све позитивне карактеристике какаоа, не можемо рећи да је добро да се узима у великим количинама. Рецимо, 20-30 грама је у реду. Посебно је важно пошто она јесте извор угљених хидрата да је искомбинујемо са масноћама, протеинима“, закључила је Јована Срејић Ферлуга.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво