Мањкав ДНК узрок гојазности

Деца са генетском варијацијом, изазваном недостатком дела ДНК, имају незаустављиву жељу за јелом и веома рано у животу добијају прекомерну килажу, показује истраживање британских научника.

Група британских научника је, испитујући геном (скуп генског материјала кодираног у ДНК) 300 деце оболеле од тешког облика гојазности, открила генетски узрок тог обољења, објавио је француски недељник "Нувел обсерватер".

Тај узрок се доводи у везу са већим бројем копија једног или више гена у геному, а број може да варира од особе до особе, било због губитка или дуплирања сегмената ДНК.

Британски научници на челу др Садафом Фарукијем са Универзитета у Кембриџу и др Метом Харлом из института "Велкам Траст Сангер" (WTSI) су открили да одређени делови ДНК недостају код гојазне деце, у поређењу са геномом 7.000 остале деце нормалне телесне тежине.

Најчешћи губици се налазе на 16. хромозому, посебно на гену SH2B1 који има значајну улогу у регулисању нивоа шећера у крви и лучењу хормона лептина, одговорног за осећај глади, истакли су британски научници.

Деца захваћена том генетском варијацијом имају незаустављиву жељу за јелом и веома рано у животу добијају прекомерну килажу.

Британски научници се надају да ће њихово истраживање омогућити боље разумевање гојазности.

Резултати овог истраживања објављени су у научном часопису „Нејчер".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи