Стопала и нокти су огледало здравља

Лето је пред нама, а доласком топлих дана наше ноге постају изложеније погледима. Тако „на сунце“ излазе и евентуални здравствени проблеми. Недовољно негована или запуштена стопала никоме нису привлачна, али још већу одбојност изазивају гљивичне инфекције прстију, табана и ноктију.

Доктор Стефан Ђорђевић једини је лиценцирани подоексперт у Србији. Специјализирао је у Пољској, која је европски центар за подологију, где се откривају нове методе лечења пацијената у овој области медицине.

Стручњак за лечење гљивичних инфекција ноктију, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, представио је најновија достигнућа у лечењу ове распрострањене појаве.

„Према истраживањима и мета анализама које су обухватиле велики број држава у Европи, свака четврта особа у Европи, а тиме се мисли и на Србију, има неки проблем са гљивичним обољењима. Обично се промене виде прво на палчевима“, рекао је доктор Стефан Ђорђевић.

Доктор напомиње да се гљивична обољења углавном добијају на местима где је гужва и где је велика циркулација људи, као што су базени, спа центри или тушеви.

„Битни су и фактори предиспозиције према неким обољењима, као што је шећерна болест, пад имунитета, анемија, споријаза“, напомиње доктор.

Веома је важна и правилна нега, нарочито код мушког дела популације, као и код старијих особа.

„Требало би пре или после туширања обавезно чистити нокте и брисати стопала, пошто гљивице воле влагу, а лечење може бити успешно новим и старим методама. Конвенционалне методе подразумевају неке антимикотике који су донекле застарели, јер су гљивичне инфекције постале резистентне на њих. Најновија терапија је терапија биолошким препаратима, и то је комфорнија метода. Важно је јавити се што пре лекару, да би излечење било брже“, закључио је доктор.

У моди су вештачки нокти који су опасни јер стављањем вештачког нокта на здрав нокат може да настане инфекција. Није безбедно ни у козметичким салонима јер ласери који се користе у терапији често нису лиценцирани, закључио је доктор Стефн Ђорђевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво