Стопала и нокти су огледало здравља

Лето је пред нама, а доласком топлих дана наше ноге постају изложеније погледима. Тако „на сунце“ излазе и евентуални здравствени проблеми. Недовољно негована или запуштена стопала никоме нису привлачна, али још већу одбојност изазивају гљивичне инфекције прстију, табана и ноктију.

Доктор Стефан Ђорђевић једини је лиценцирани подоексперт у Србији. Специјализирао је у Пољској, која је европски центар за подологију, где се откривају нове методе лечења пацијената у овој области медицине.

Стручњак за лечење гљивичних инфекција ноктију, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, представио је најновија достигнућа у лечењу ове распрострањене појаве.

„Према истраживањима и мета анализама које су обухватиле велики број држава у Европи, свака четврта особа у Европи, а тиме се мисли и на Србију, има неки проблем са гљивичним обољењима. Обично се промене виде прво на палчевима“, рекао је доктор Стефан Ђорђевић.

Доктор напомиње да се гљивична обољења углавном добијају на местима где је гужва и где је велика циркулација људи, као што су базени, спа центри или тушеви.

„Битни су и фактори предиспозиције према неким обољењима, као што је шећерна болест, пад имунитета, анемија, споријаза“, напомиње доктор.

Веома је важна и правилна нега, нарочито код мушког дела популације, као и код старијих особа.

„Требало би пре или после туширања обавезно чистити нокте и брисати стопала, пошто гљивице воле влагу, а лечење може бити успешно новим и старим методама. Конвенционалне методе подразумевају неке антимикотике који су донекле застарели, јер су гљивичне инфекције постале резистентне на њих. Најновија терапија је терапија биолошким препаратима, и то је комфорнија метода. Важно је јавити се што пре лекару, да би излечење било брже“, закључио је доктор.

У моди су вештачки нокти који су опасни јер стављањем вештачког нокта на здрав нокат може да настане инфекција. Није безбедно ни у козметичким салонима јер ласери који се користе у терапији често нису лиценцирани, закључио је доктор Стефн Ђорђевић.

број коментара 0 Пошаљи коментар