Топла реч и хуманост – једна медицинска сестра на 25 пацијената

У Србији ради око 90.000 медицинских сестара. У целом свету, у мају се обележава њихов дан, а овогодишњи, домаћи добитници захвалница за достојанствено обављање посла, раде у Ургентном центру.

Посао медицинске сестре је хуман и леп, одговоран, тежак и слабо плаћен. Најчешће привуче топле и емпатичне људе који су у стању да разумеју и најтежа стања својих пацијената. Ове године признањима је похваљен тридесет трогодишњи рад Светлане Кузељевић и Миливоја Бркића, који са пацијентима ради пуне четири деценије.

„Та топла реч, рука која је прижена према пацијенту много им значи. Нарaвно, колеге и колегинице са којима радим и са којима сам радила, трудимо се да едукујемо млађе колеге мислим да у томе поприлично успевамо, увек имамо тим који је 24 сата на располагању“, рекла је главна медицинска сестра на одељењу Опште хирургије Ургентног центра у Београду, Светлана Кузељевић.

„Рад у нашој амбуланти је тог типа да пацијенти долазе у врло тешком стању, значи, први контакт са њима, је такав да они од нас не очекују нешто посебно, јер прво што запазе су бели мантили. Истог момента када се регулише њихово здравствено стање, и кад се осете боље, е онда долази тај други део – захваљивање, похвале“, објаснио је медицински техничар Миливоје Беркић са одељења Интерне медицине Ургентног центра у Београду.

Услови и средства за рад могли би да буду много бољи, али њихов недостатак надокнађује међусобна сарадња и подршка коју медицинске сестре проналазе међу собом.

„Није било лако али са добрим колективом, са сарадницима, све то има смисла и има свој шарм и лакоћу рада“, каже сестра Кузељевић.

Критеријуми за доделу признања јасно су одређени.

„Критеријуми су увек исти – да достојанствено представља своју професију, да ради на унапређењу своје професије, асоцијације и на свом личном развоју“, рекла је Љиљана Ђукић, потпредседница Удружења медицинских сестара Клиничког центра Србије.

Иако се Србија суочава са недостатком медицинских сестара, подаци из Националне службе за запошљавање показују да на посао чека и даље њих око пет хиљада.

Статистика такође показује да о 25 пацијената врло често брине само једна медицинска сестра иако светски стандарди прописују далеко већи број. У потрази за послом Србију годишње напусти њих око хиљаду.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво