Опрез, крпељи вребају

Сунчани дани измамиће многе да сваки слободан тренутак проведу у природи. Ипак, овако лепо време доноси и неке нове опасности.

Док уживате у природи, будите обазриви, јер је у току сезона крпеља.

„Повећан број крпеља крене са пролећем и заврши се са јесени, док траје вегетација имаћете уједе крпеља“, рекао је др Александар Адамовић, директор Градског завода за кожне болести.

Ови мали и тешко уочљиви паразити изазивачи су многих обољења, међу којима је најопаснија Лајмска болест.

„Прво ћемо да се обучемо како сам се ја обукла, дугачке рукаве и дуге ногавице и да увучемо чарапе у панталоне, јер тако крпељ неће имати могућност да дође до нас. Постоји  спасоносно решење, ролер и крпеље можемо да спакујемо“, рекла је др Горана Исаиловић, дерматолог.

Уколико ни ове превентивне мере не помогну и на телу приметите крпеља, место убода не натапајте алкохолом, уљима, сапуницом.

„Наш народ ставља алкохол, бензин и да би угушио крпеља и рилица која је ушла остане и поблем је њу уклонити. Ако се дође са живим крпељом, ухватимо га пинцетом, затворимо рилицу, којом сише крв и чим нема крви, рилица остаје у пинцети. Не дирати, него се јавити лекару“, рекао је доктор Александар.

Након уклањања крпеља, посматрајте место убода. Поједине знаке не игноришите!

„Они могу да пренесу Лајксмку болест, уколико су заражени бактеријом ББ. Сматра се да је 30 одсто крпеља заражено, али сваки не мора значити инфекцију, јер је потребно да прође 24 часа“, рекао је др Адамовић.

„Веома често се јави једна црвена површина и шири се, у виду соколовог ока.То је знак првог стадијума заразе“, рекла је др Горана Исаиловић.

И не заборавит да после сваког боравка у природи, прегледате тело, јер је важно да се крпељ што пре уочи, а затим спретно и стручно извади.

број коментара 0 Пошаљи коментар