Опасна комбинација лошег сна, високог притиска и стреса

Стрес на послу, лош сан и висок крвни притисак, смртоносни су трио за рану смрт услед срчаних болести, закључили су истраживачи.

У студији коју су спровели немачки научници, учествовало је неколико радника са високим крвним притиском, чије здравље је праћено скоро 18 година.

Испитаници који су напоменули да имају стресан посао и лош сан, имали су три пута већу вероватноћу да ће умрети од срчаних болести, од оних који су добро спавали и који нису имали проблема на послу, закључак је студије.

„Чак 50 одсто одраслих има висок крвни притисак. То је главни фактор ризика за срчани удар, мождани удар, престанак рада срца, болести бубрега и прерану кардиоваскуларну смрт. Бројне студије су откриле повезаност између повећаног стреса на послу и ризика од кардиоваскуларних обољења. Један од ризика је и поремећај сна“, каже др Грег Фонаров, професор кардиологије.

У новој студији, истраживачи су објаснили да особе сa хипертензијом,  које су имале стресове на послу, имају двоструко већи ризик од умирања од кардиоваскуларних болести, него особе које лоше спавају.

Према водећем истраживачу, др Карлу Хајнцу Лудвигу, спавање би требало да буде време за  одмарање и враћање енергије. Уколико имате стрес на послу, сан вам помаже да се опоравите, преноси Health24.

„Лош сан и стрес на послу често иду руку под руку, а у комбинацији са хипертензијом, ефекти су још погубнији“, рекао је Карл Хајнц Лудвиг.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво