Витамини Ц чува све – од костију до срца

Уморни сте и нервозни, осећате болове у мишићима и зглобовима, а кожа вам је постала сува. Можда вам недостаје витамин Ц.

Витамин Ц или аскорбинска киселина је хидросолубилни витамин. То значи да је растворљив у води и да се не задржава у организму.

„Витамин Ц уносимо у организам путем хране, с обзиром на то да се он не ствара у организму и храном би требало обезбедити дневне потребе за витамином Ц, које износе 60 милиграм“, саветује доцент др Марија Стојановић са Института за физиологију Медицинског факултета у Београду.

Нек вам у тањиру буде шарено. Од жуте, наранџасте, преко црвене, до зелене боје.

„Прва асоцијација на витамин Ц је лимун. Међутим, у овом предивно периоду у којем смо сада, ту су јагоде, салата, сво зелено воће и поврће“, објашњава нутриционисткиња Ана Тодоровић.

Да би организам нормално фунционисао потребни су му бројни витамини и минерали, а један од важнијих је витамин Ц.

„Витамин Ц има бројне функције у нашем организму, пре свега, врло је битан за стварање колагена. То је протеин који се уграђује у крвне судове, наше кости, зубе, храксвице и битан за фунционисање ових структура, додаје докторка Стојановић.

Витамин Ц учествује у многим против упалним процесима, код алергија се даје у већим дозама и појачава имунитет организма.

Витамин Ц чува све, од костију до срца. Штити нас и од штетног дејства слободних радикала и спречава да настану потенцијална оштећења ткива.

Ни са чим не треба претеривати, па то правило важи и за витамин Ц.

Коришћење превеликих доза, посебно суплемената, може изазвати стомачне тегобе. Бубрежни болесници морају бити опрезнији у случају витамина Ц, јер може потенцирати настанак бубрежних каменаца.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво