Витамини Ц чува све – од костију до срца

Уморни сте и нервозни, осећате болове у мишићима и зглобовима, а кожа вам је постала сува. Можда вам недостаје витамин Ц.

Витамин Ц или аскорбинска киселина је хидросолубилни витамин. То значи да је растворљив у води и да се не задржава у организму.

„Витамин Ц уносимо у организам путем хране, с обзиром на то да се он не ствара у организму и храном би требало обезбедити дневне потребе за витамином Ц, које износе 60 милиграм“, саветује доцент др Марија Стојановић са Института за физиологију Медицинског факултета у Београду.

Нек вам у тањиру буде шарено. Од жуте, наранџасте, преко црвене, до зелене боје.

„Прва асоцијација на витамин Ц је лимун. Међутим, у овом предивно периоду у којем смо сада, ту су јагоде, салата, сво зелено воће и поврће“, објашњава нутриционисткиња Ана Тодоровић.

Да би организам нормално фунционисао потребни су му бројни витамини и минерали, а један од важнијих је витамин Ц.

„Витамин Ц има бројне функције у нашем организму, пре свега, врло је битан за стварање колагена. То је протеин који се уграђује у крвне судове, наше кости, зубе, храксвице и битан за фунционисање ових структура, додаје докторка Стојановић.

Витамин Ц учествује у многим против упалним процесима, код алергија се даје у већим дозама и појачава имунитет организма.

Витамин Ц чува све, од костију до срца. Штити нас и од штетног дејства слободних радикала и спречава да настану потенцијална оштећења ткива.

Ни са чим не треба претеривати, па то правило важи и за витамин Ц.

Коришћење превеликих доза, посебно суплемената, може изазвати стомачне тегобе. Бубрежни болесници морају бити опрезнији у случају витамина Ц, јер може потенцирати настанак бубрежних каменаца.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 03. мај 2019, 17:14) - anonymous [нерегистровани]

Periodni sistem elemenata...

Vitamini nisu elementi...
Neznamo sta su to hydrosolubilna jedinjenja...
Sadrzaj vode mora biti napisan na etiketi.
Kalcijum , kalijum , magnezijum..
Rezultat mjerenja vitamina napisan u mg/cm³ nikad nigdje nije iskazan..
Nema ga. Nemoze vitamin da bude izmjeren.
U Si sistemu nemamo mjerne jedinice za njega.
Ne ostaje u vodi. Rastvara se. Nema ga u krvi. Nema ga u organizmu.
Gdje ga ima.
Razumijem, Razumijem .. U hrani...