Оштрије чуло мириса за дужи живот

Поремећај чула мириса указује на ризик од преране смрти, закључак је најновијих истраживања и студија, објављених у "Annals of Internal Medicine".

Старије особе које не могу да препознају и разликују одређене мирисе имају 46 одсто веће шансе да живот окончају десет година раније него људи који имају оштрије чуло мириса.

Истраживачи сугеришу да би тестови чула мириса могли да постану рутински део прегледа лекара опште праксе.

„Ослабљено чуло мириса постаје све чешћи проблем како људи старе, а постоји и веза са прераном смрћу. Наша студија је прва која разматра потенцијалне опасности од овог поремећаја“, рекао је епидемиолог др Хонглеј Чен са Универзитета Мичиген у САД.

Епидемиолог се у свом истраживању усредсредио на губитак чула мириса код старијих особа.

Користећи податке из Националног института за здравство о старењу АБЦ студија, Чен и његов истраживачки тим објавили су резултате који су добијени анализама око 2.300 мушкараца и жена, различите боје коже, који су учествовали у студији о старењу. Студија је трајала 13 година.

Учесници узраста између 71 и 82 године који су имали задатак да идентификују 12 различитих мириса рангирани су на основу тога колико су добро обавили тај задатак.

Чуло мириса може бити слабо, умерено или добро без обзира на пол.

Установљено је да они са неком врстом поремећаја мириса имају 46 одсто више шансе да ће умрети десет година пре осталих.

Тест мириса је чак био повезан и с раном смрћу и витално здравијих учесника у истраживању, према студији објављеној у "Annals of Internal Medicine".

Иако су проблеми у вези с чулом мириса повезани с Паркинсоновом болешћу и деменцијом, као и с губитком тежине, ово објашњава само 28 одсто од свих узрока смрти код људи.

Слабо чуло мириса први је симптом који указује на погоршање здравља и сигнал да треба отићи код лекара.

„То нам говори да код старијих одраслих особа оштећено чуло мириса има шире импликације од онога што смо већ знали о здрављу. Увек је паметно разговарати са лекаром о здравственим проблемима“, рекао је доктор Чен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво