Редовним контролама крвне слике против леукемије

Леукемија је у народу познатија као „рак крви“. Може бити акутна или хронична. Саветује се годишње проверавање крвне слике.

Акутна леукемија је рак који брзо напредује. Дели се на лимфобласту и мијелобластну.

„Костна срж престаје да ради, немамо ни црвених крвних зрнаца и нема леукоцита, односно они су повећани, а бескорисни. Крвне плочице које заустављујају крварење њих нема довољно и ти пацијенти крваре и имају склоност ка инфекцијама“, каже проф. др Ана Видовић, са Клинике за хематологију Клиничког центра Србије.

Симптоми су општи, али интензивни, као што су малаксалост, повишена температура и крварење, па је неопходно потражити помоћ лекара истиче докторка.

Слабост је упозорила и Драгану и Предрага да им се нешто дешава у организму.

„У мају, 2016. године, изузетно великом брзином сам почела да пропадам, да губим снагу, модрице су почеле да се појављују, нису пролазиле. Док пукнете дланом о дланом, била сам у болници“, рекла је Драгана Милановић из удружења „Леука“.

„Моја прва реакција је била – добро је, имам шансу да се борим и да узмем свој живот у своје руке и да наставим да живим. Желим да учланим што више здравих у наше удружење“, додала је Драгана.

„Болест је тешка, али се напредовало, неко ко је ентузијаста и са пуно позитивног става у лечењу сам ја и цео наш тим за лечење ове болести. Више од 30 одсто пацијената може бити излечено“, истиче проф. др Ана Видовић.

Лечење обухвата више третмана. То су хемиотерапија, трансплантција за одређене пацијенте и иновативна лечења са новим лековима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво