Да ли смо одрасли са 18 година ?

У многим државама 18-годишњаци се правно сматрају одраслим особама. Најновија неуролошка истраживања дају другачије резултате, у којима се износи податак, да већина популације одрасте у тридесетим годинама.

Апсурдно је мислити да постајемо одрасле особе са 18 година, сматрају стручњаци Универзитета Кембриџ.

Неуронаучници тврде да мозак осамнаестогодишњака, још увек пролази кроз велике промене, да се у двадесетим могу појавити одређени ментални поремећаји, који почињу да се решавају тек када уђемо у тридесете.

Према њиховим речима, постоје индивидуалне варијабле у развоју људског мозга који је непрекидно у неком виду транзиције, па ни прецизна граница одрастања не постоји.

Ово истраживање и нове спознаје посебно су важне за проучавање озбиљних менталних болести као што су шизофренија и нека друга стања, која настају због сложене интеракције гена и околине.

Шизофренија се обично дијагностикује код старијих адолесцената, док се у двадесетима ризик за њено појављивање смањује.

Разлог се вероватно крије у развојним процесима у мозгу, чије одрастање се заправо не може одредити прецизним временским одредницама, напомињу стручњаци.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво