Нови успеси српских стручњака у неинвазивној хирургији

Двоје пацијената са тумором на дебелом цреву оперисано је данас лапароскопски у КБЦ „Драгиша Мишовић“. Интервенцију је, уз асистенцију домаћих хирурга, урадио професор др Амџад Парваиз из Велике Британијe који је у дводневној посети Београду.

Министарство здравља покренуло пројект "LAPSERB" како би се домаћи хирурзи оспособили да раде минимално инвазивну хирургију код тумора дебелог црева.

Проф. др Владимир Ђукић, директор КБЦ „Драгиша Мишовић“ наглашава да је ово већ седма радионица посвећена лапараскопској колоно-ректалној хирургији.

„Ми смо привилеговани у КБЦ „Драгиша Мишовић“, који је колевка лапараскопске хирургије у овом делу Европе, да код нас гостује професор Амџад из Саутемптона, велики пријатељ Србије и српских хирурга и европски инструктор за лапараскопску ректалну хирургију, али и за роботску хирургију“, наглашава професор Ђукић.

Додаје да је циљ ових радионица да се стандардизују процедуре, како би се свуда у Србији, уз помоћ професора Амџада, те хируршке интервенције изводиле на идентичан начин, уз минималну трауму и уз максималну безбедност по пацијента, односно да буду задовољени сви захтеви модерне онколошке хирургије.

„Професор Амџад нам отвара врата и европских асоцијација и могућности да се наши хирурзи образују и у иностранству. Министарство здравља је на најбољи начин решило да се права добра лапараскопска хирургија имплементира у све озбиљне здравствене установе у Србији“, каже професор Ђукић.

Лапараскопска хирургија дебелог црева се иначе у КБЦ „Драгиша Мишовић“ изводи рутински већ неколико година. Клиника поседује врхунску опрему, али неопходна стандардизација да сви хирурзи оперишу на исти начин уз поштовање одређених принципа које патологија и онкологија данас захтевају у свету.

„Ово нам даје могућност и да искористимо прилику да направимо и следећи корак, а то је улазак у свет роботске хирургије, хирургије дебелог црева уз помоћ робота, затим увођење робота у урологију и гинекологију. Амџад је зато ту да нам пружи руку да остваримо наше жеље да будемо најбоља хируршка установа“, закључује проф. др Владимир Ђукић, директор КБЦ „Драгиша Мишовић“.

У овом пројекту Министарсва здравља учествује 26 медицинских центара Србије и њиме је обухваћено више од 40 хирурга.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 24. апр 2019, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

UK

Pametni ljudi u UK su neretko indijskog, indonežanskog, pakistanskog porekla... pogotovo doktori i zubari!