Вежбом и исхраном против дијабетеса

Свака једанаеста особа у свету има дијабетес, око 425 милиона људи. У Србији се 710 хиљада људи бори са овом болешћу.

Против дијабетеса можемо да се боримо и уравнотеженом исхраном, и редовном физичком активношћу.

Физичка активност значи да се тело креће и да троши енергију. А када се тело креће, померају се и повишени параметри у нашој крвној слици.

Тако и повишен ниво шећера у крви.

„Знамо да код дијабетеса постоји повећана количина шећера у крви. Да би се мишићи контраховали, потребна је храна, а храна за мишиће је шећер. Логично, ако будемо вежбали, ми ћемо тај вишак шећера потрошити“, истиче проф. др Сања Мазић са Катедре за медицину спорта, Медицинског факултета у Београду.

И не само то.

„Код дијабетичара физичка активност је чудотворни лек, јер ће код дијабетичара физичка активност да омогући брже, лакше, боље, дуготрајније дејство инсулина. Сматра се да ће два дана деловати инсулин и зато кажемо немојте правити дуже паузе од два дана“, саветује проф. др Сања Мазић.

Колико физичка активност помаже најбоље знају они који се од малена боре са дијабетесом. Међу њима је и Невена Спасић.

„Мени је дијагноза постављена пре 27 година, имала сам пет година. Од самог старта је физичка активност била присутна, и мислим да су моји родитељи били упућени у то, да спрече даљи развој компликација. То је дало резултате“, напомиње Невена Спасић, из Удружења „Плави круг“.

Истраживања показују да особама са дијабетесом физичка активност помаже да регулишу ниво шећера у крви, очувају здравље кардиоваскуларног система, смање стрес. Зато је важно да знају како и колико да вежбају.

„Морате да мерите ниво шећера пре, после, а некада и током вежбања. И мора да се избалансира сам унос терапије, физичка активност може превентивмно да утиче на дијабетес типа 2“, рекла је Невена Спасић.

Битна је доза, не треба претеривати. Ако ходам јако брзо, уместо да ходам сат времена, моћи ћу да ходам пола сата, па ћу за то време потрошити мање шећера, него што бих потрошила за сат. Зато кажемо да то треба да буду активности које дуже трају, нагласила је докторка Сања Мазић.

Нека вас Невена мотивише, али стручњаци још једном подсете зашто је важно да вежбате.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара