Хемофилија, напредак у лечењу

Сваке године у Србији хемофилију добије осам нових пацијената. Ови пацијенти немају фактор згрушавања крви и због тога крваре неупоредиво дуже од људи са тим фактором

Међу онима који живе са хемофилијом је и Дејан Петровић, који је изнео своје запажање.

„Углавном родитељи примете проблем код детета, примети се хематом, отекне зглоб без неке посебне активности, то се дешава углавном у првој години живота, кад дете прохода, па је слична ситуација била и код мене“, рекао је Дејан Петровић, председник Удружења хемофиличара Србије.

„Хемофилија је урођена болест са којом се особа рађа и одликује се изразитим крварењем током живота. Најчешћа крварења болесника са хемофилијом су у зглобовима, а поновљена доводе до трајног оштећења“, каже проф. др Предраг Миљанић са Клинике за хематологију КЦС.

А оштећења су бројна. Хемофија је болест која напада зглобове, мишиће, унутрашње органе и може довести до инвалидитета. Зато је важно да се на време крене са одговарајућом терапијом.

У последње време направљен је велики напредак у лечењу, тако да деца са хемофилијом, лечена како треба, могу да одрасту у потпуно здраве особе, истиче доктор.

„Данас примам терапију профилактички, превентивно. Дајем себи три пута недељно лек и тим начином лечења и терапијом болест се држи под контролом“, напомиње Петровић.

У Србији живи и 15 пацијената са инхибиторима.

„Појава инхибитора код особа са хемофилијом додатно компликује лечење болести, јер то значи да се јављају антитела на лечење“, каже проф. др Предраг Миљанић.

Јако је битно примати редовну терапију и реаговати када настане оштећење зглобова, односно упутити такве пацијенте на ортопедску хирургију и на физикалну терапију, истикао је Дејан.

Лечење особа са инхибиторима је тешко и компликације су озбиљније него код особа које немају инхибиторе.

„Мислим да смо сакупили довољно искуства са особама које немају инхибиторе, тако да ћемо врло брзо почети да радимо те операције и код особа са инхибиторима“, напоменуо је доктор Миљанић.

О хемофилији и како да се односе према својој болести, пацијенти могу да науче и у такозваним инхибитор камповима, јер у њима бораве заједно са лекарима разних специјалности.

„Ми лечимо хемофилују по европским препорукама. То је документ од десет тачака. Најважнија ствар јесте да имате стручњаке који умеју да брину о овим пацијентима и да координишу са свим лекарима, сестрама, физиотерапеутима“, истакао је  проф. др Пол Ђангранде, члан медицинског борда Европског конзорцијума за хемофилију.

„Ми традиционално у неформалнијој атмосфери, ван лекарске ординације разговарамо са пацијентима о њиховој болести и да успоставимо бољу комуникацију, а са друге стране, радници различитих профила тешње успостављају сарадњу на овај начин“, каже проф. др Предраг Миљанић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи