Тави – протеза за аортни залистак

У светској медицини ова метода је већ одавно прихваћена, реч је о Тави-програму, који подразумева уградњу Тави-протезе са биолошким аортним залиском направљеним од говеђе срчане овојнице.

Захваљујући новој методи замене аортног залиска, која је у српској медицини релативно нова и поново урађена на Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, три пацијента су добила нову прилику за нормалан живот.

Ова метода је замена за тешку, нимало једноставну, класичну хирургију аортног залиска која подразумева пресецање грудне кости, велики рез, заустављање рада срца, пребацивање на вештачка плућа и вантелесни крвоток док оперативни захват траје.

Технолошки нове процедуре извели су проф. др Драган Сагић и др Дарко Бољевић са Института „Дедиње“, у сарадњи са проф. др Матјажом Бунцом.

„Ово је наставак програма који је зауставњен због финансијских проблема. Покушавамо да наставимо програм, јер је ова метоода бржа, боља и једноставнија за пацијента“, каже проф. др Драган Сагић са Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“.

На Институту „Дедиње“ већ одавно је спреман и едукован тим лекара за извођење Тави-програма, како се ова процедура зове.

Нова метода, Тави-метода се од старе разликује јер је савремена, бржа...

„Да појаснимо, шта је аортни залистак, то је један вентил који се налази између леве коморе срца и највећег крвног суда у телу човека, аорте. Оног момента када се она сузи на један критичан ниво, долази до развоја симптома, а то су бол, губитак свести, замарање, гушење. И ако се не интервенише у том моменту, смртност је око 50 одсто, а врло често настаје напрасна срчана смрт“, напомиње др Дарко Бољевић са Института „Дедиње“.

То је нов начин, нема пресецање груди, нема дугог лежања на интензивној нези, у болници, после два-три дана болесници могу да иду кући.

„Захват се ради преко артерије препоне, где се направи рупица од четири до пет милиметара и одређеним катетером се стигне до срца, слично стенту“, каже др Дарко Бољевић.

Доктор Бољевић истиче да постоји група болесника која може да се лечи на овај начин, нарочито код ризичних пацијената.

Важно је истаћи да о начину лечења и примени методе одлучује конзилијум.

„Само сужење овог залиска је малигније од многих малигних болести и, уколико се не интервенише на време, смртност је огромна“, истиче доктор Бољевић.

Питање је и када се треба јавити на преглед и шта указује на почетак болести.

„Сви симптоми који указују на то су замарање, гушење, болови у грудима, вртоглавице, несвестице и губитак свести, то су основни симптоми, а наши људи занемаре те симптоме и јаве се касно“, напомиње доктор Бољевић.

Доктор Драган Сагић са Институт „Дедиње“ истиче да је први знак тренутни губитак свести, „синкопа“, и да тада треба проверити крвну слику.

Додаје да имамо два тима, четири лекара су обучена за тај програм.

„Листе чекања су смањене, проблем је капацитет болница“, каже проф. др Драган Сагић.

Колико је значајно увођење ове минимално инвазивне процедуре довољно је навести податак да пацијенти са симптоматском, тешком аортном стенозом, уколико се не оперишу, имају смртност око 50 одсто током две године.

На Институту за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ већ одавно је спреман и едукован тим лекара за извођење Тави-програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво