Чајем против болова

Научници су доказали да бразилска нана, коју исцелитељи у Јужној Америци користе вековима, успешно отклања болове. После доказа изведеног на основу тестирања на лабораторијским мишевима, уследиће клиничка испитивања на људима.

Британци верују да шоља чаја смирује живце и поправља расположење. Најновија истраживања указују на то да би чај могао да буде ефикасан и у отклањању болова.

Истраживачи са Универзитета у Њукаслу открили су да чај од бразилске нане (hyptis crenata) отклања бол подједнако успешно као и аспирин.

Бразилски травари и исцелитељи ову биљку користе вековима, а сада су њена лековита својства први пут научно доказана - али само на лабораторијским животињама.

Тим из Њукасла је, пре рада у лабораторији, спровео истраживање у Бразилу, како би чај припремили на традиционалан начин и установили како се и колико конзумира да би се постигао најбољи ефекат.

Уобичајен метод је да се осушени листови прелију кључалом водом, одстоје 30 минута, после чега се чај процеди и охлади.

Истраживачи су установили да чај, уколико се узима у дозама које препоручују исцелитељи, отклања болове једнако ефикасно као и синтетички лек „индометацин", сличан аспирину.

Намеравају да ускоро започну клиничка испитивања како би, после доказа да чај делује на лабораторијским мишевима, научно доказали да је ефикасан и код лечења људи.

Вођа истраживачког тима, Грациела Роча, је Бразилка и сећа се да су јој током детињства чај од бразилске нане нудили као лек против сваке бољке.

„Укус је веома сличан обичној нани или, можда, жалфији. Добро, није баш тако укусан, али лекови обично и нису укусни", каже Роча.

Научници подсећају да је више од половине лекова које данас користимо базирано на молекулима који се налазе у природи, углавном у биљкама.

Тако лишће и кора беле врбе садрже материју салицин, веома сличну ацетилсалицилној киселини, што је хемијски (генерички) назив за аспирин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се