Како се заштитити од пестицида у раном воћу и поврћу

Нема родитеља који својој деци не жели да приушти прве јагоде и остало рано воће и поврће које се увелико може наћи на зеленим пијацама. Да ли им куповином првих плодова чине већу штету него корист излажући их повишеној количини пестицида и другим штетним хемијским средствима и како се заштитити?

Првих дана пролећа купце на пијацама изненађује драстична разлика у цени јагода. Док домаће из Гроцке коштају око 500 динара, за оне из увоза треба издвојити и до 200 динара мање по килограму.

Таква разлика у цени може да указује на то да имамо скупљу производњу, али и на то да су наше јагоде безбедније.

Фитопатолог Пиља Дакић саветује да при избору не треба да гледамо мирис и укус плода.

„Гледамо да ли је (јагода) визуелно добра, гледамо цену и оно што је основно, гледамо произвођача има ли нека искуства од прошле године“, саветује Дакић.

Према његовим речима, рано воће је интересантно да се користи и логично је да је оно што је увезено прошло све контроле.

„Произвођачи сносе велику одговорност јер су користили пестициде у циљу заштите од болести и штеточина по упутству произвођача и поштовали каренцу – то је период који мора проћи од последње употребе препарата до бербе јагода“, објаснио је Дакић.

Будући да су се на тржишту појавили илегално увезени пестициди који нису на листи дозвољених, увек је било и биће хране која је њима третирана.

„Произвођачи се сналазе у јеку сетве да производи не остану незаштићени и онда прибегавају набавци и таквих препарата. Препоручујемо пољопривредним произвођачима да се не ослањају на такве препарате него да набављају у пољопривредним апотекама и задругама чији су кооперанти“, наводи фитопатолог. 

Пестициди нису штетни већ су „лек“ за биљке када се правилно користе. Ипак, савет стручњака је да, када год смо у могућности, купимо воће за које смо сигурни да није прскано или сертификовано органско воће и поврће.

Док пестициди везују воду, органски производи садрже далеко више суве материје тако да и кад поједемо мање, заправо једемо више. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво