Љубимци драгоцени за здравље власника

Колико су кућни љубимци драгоцени за емоционално, ментално и физичко здравље људи не треба ни причати. Зато су у Јапану одлучили да у једном старачком дому не брину само о старијим особама, већ и о животињама које ће пратити своје власнике до краја живота.

Пратећи све већу старост нације, Јапан је схватио да много старијих људи живи само, без супружника или деце. Често, једини чланови њихових породица су кућни љубимци.

Зато су, једини у Јапану, у старачком дому у Канагави одлучили да омогуће заједнички живот станара и животиња. Тренутно, имају 20 кућних љубимаца.

Седамдесетпетогодишња Фумико Савада живи у старачком дому са Јусуком, својом мачком. Већ 14 година ова шарена маца њена је једина породица.

„За мене Јусука није кућни љубимац, то је безмало моје дете. Не могу да замислим да нам се животи раздвоје“, рекла је Савада.

Особље дома добро се брине и за Фумико и за Јусуку. Мачка се редовно купа, скраћују јој се нокти, чисти посип, припрема храна. Редовно одлази на ветеринарске прегледе.

Заузврат, Јусука своју власницу обасипа љубављу и испуњава потребу за физичким додиром и мажењем – осећањима која нарочито недостају старијим или усамљеним људима.

„Обећали смо старијим људима да ћемо, уколико први оду са овог света, наставити да бринемо о њиховим љубимцима до краја њихових живота“, објашњава директор старачког дома Мичихико Вакајама.

У бројним истраживањима широм света потврђен је исцељујући учинак кућних љубимаца на емоционално, ментално и физичко здравље људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво