И када је облачно, Сунце зрачи

Промена времена не утиче само на расположење, већ и на кожу. Било да је сунце или киша, кожу треба штитити

Од сунца не треба бежати, али се од њега треба заштитити. За почетак одећом од природних материјала и капом.

„Од краја априла, као и у мају, крећу виши ув индекси. Чак и када је облачно време, треба да обратимо пажњу, да се непотребно не излажемо сунцу. Оно што је важно да пренесемо јесте да  је боравак на сунцу добар за наше здравље, због синтеза витамина д, али за то је потребно свега 15 минута“, истиче проф. др Лидија Кандолф Секуловић, дерматолог са ВМА.

У нередним месецима посматрајте своју кожу. Уколико уочите нешто ново на њој, правац код дерматолога.

„Ако приметимо нешто ново, што се појавило расте, мења се, променило је ивце, боју, то је аларм да се јавимо дерматологу“, напомиње др Лидија.

„Имала сам промену младежа, који је сврбео, па сам отишла у клинички центар, где ми је постављена дијагноза“, каже  Беба Голубовић из Удружење пацијената оболелих од меланома.

„Ја сам годинама ишао код лекара и једном од рутинских контрола откривен је младеж на глави. Откривен је  малигни меланом, који је успешно излечен“, каже Саво Пилиповић из Удружење пацијената оболелих од меланома.

Захваљујући најсавременијим лековима, већина пацијената који се јаве на време  јаве лекару су добро, као и Беба и Саво.

„Терапија ми је омогућила пристојан, нормалан живот, да радим, имам хоби, да живим као и сви здрави људи“, истиче Беба Голубовић из Удружење пацијената оболелих од меланома.

Ова најсавременија терапија стигла је и до пацијената у Србији.

„Када се меланом прошири не треба губити наду, треба ићи на контроле, јер има ефикасних лекова. Од 2017. године, је уведена имунотерапија, која је доступна пацијентима“, каже проф. др Лидија Кандолф Секуловић, дерматолог са ВМА.

Један од начина да се меланому стане на пут јесу превентивни прегледи. 

Како истиче докторка Лидија Кандолф Секуловић, 13. маја, у 27 градова Србије ће се обављати бесплатни прегледи коже.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи