Вежбама против повишеног крвног притиска

Свака трећа особа у свету има хипертензију, а у Србији свака друга. Најчешће се саветује кориговање исхране, преписује терапија, али оно што многи не знају је да повишен крвни притисак може да се снизи и вежбањем.

Не боли и дуго не даје симптоме, зато повишен притисак називају тихи убица. Не бира, погађа и мушкарце и жене свих узраста.

Када срце брже куца последице по здравље могу бити бројне. Зато, главобољу, малаксалост, зујање у ушима, не занемарујте.

„Оно што је проблем са хипертензијом, то је да је она у сталном порасту, а са друге последице до којих доводи. Превасходно мислим на обољења кардиоваскуларног система, на могући инфарт миокарда и компликације које прате“, каже др Сања Мазић, професорка са Катедре за спортску медицину Медицинског факултета у Београду.

Последице се могу избећи и успешно лечити, а за то морате да промените и стил живота.

Др Мазић најпре саветује да се промен начин исхране, повећа физичку активност. „Не треба да заборавимо да би требало да престанемо да пушимо, да умерено конзумирамо алкохол и да имамо правилан режим будности и сна“, истакла је докторка.

То значи да морате да уведете и редовну физичку активност.

„Доказано је да непосредно после вежбања пада крвни притисак и то систолни за три до пет милиметара живиног стуба, а дијастолни за два до три живиног стуба. Свако ће рећи да то није велика разлика, али та разлика чини за 26 посто мањи ризик од компликација кардиоваскуларних оболења“, објаснила је др Мазић.

Као и сваки лек и физичка активност мора да се дозира у консултацији са стручњаком.

„Требало би да имамо 150 минута недељно физичке активности и да то буде минимално три дана недељно. Ова активност би требало да буде умереног интензитета“, прецизирала је др Мазић и додала да се саветује поступност, те да је оно што можемо без било какве консултације је да шетамо.

Онима који пате од хипертензије Марко Димитријевић, мастер физичке активности, препоручио је глутеалну активацију – вежбу у којој се кукови полако одижу од пода, а затим спуштају.

Ипак, неке вежбе је можда боље и да прескочите.

„Особе које имају висок притисак не би тербало да дижу тегове, нити да им глава буде нижа од тела, што се врло често дешава, исто тако требало би да када подижу терет и у свакодневном животу, а нарочито током вежбања да не заустављају дах, јер то повећава притисак у телу“, саветује др Сања Мазић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво