Најновијом методом у КЦС до лакшег одстрањивања тумора

Први пут у Србији у Клиничком центру, али и у региону, почела је примена најновије методе термалне ласер аблације, што подразумева одстрањивање одређених тумора. Метода је минимално инвазивна и примењује се код пацијената, који не могу из одређених разлога да се оперишу.

Термална ласер аблација је далеко погоднија техника одстрањивања примарних тумора у раној фази, па чак и метастаза јетре, дебелог црева и панкреаса.

„Овде се под контролом најчешће ултразвука атрауматске игле постављају у туморско ткиво и онда се кроз лумен тих игала постављају ласерске нити. Oнe испоручују тумору светлост која се после конвертује у топлоту, а онда топлота уништава туморску промену“, објашњава проф. др Драган Машуловић, директор Центра за радиологију КЦС.

Предности те методе су велике, што је тумор мањи, та метода се примењује и као куративан вид лечења.

„Оно што је исто важно је да се ова метода може применити и код оних болесника који имају озбиљна придружена обољења срца, плућа или нека друга, због којих не могу бити кандидати за хируршко лечење. Затим, они болесници који, нажалост, не могу бити оперисани будући да имају велике нересектабилне туморе и тада је термална аблација практично палијативни вид лечења“, каже др Данијел Галун, дигестивни хирург КЦС.

Болесници немају хируршки рез, интервенција траје десетак минута, а у болници се задрже евентуално један дан. Код неких пацијената ради се и амбулантно лечење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво