Стаклом против најсмртоноснијих бактерија

Против модерних болести можемо се борити помоћу вековима старих техника. Наиме, британски научници осмислили су нови начин борбе против смртоносних бактерија које у болницама убијају хиљаде људи сваке године.

Вековима стара техника витража модернизована је додавањем различитих метала у боје, захваљујући чему нова врста стакла може да искорени најсмртоносније болничке инфекције у року од неколико сати.

У ствари, такозвано биоактивно стакло и није ново – хирурзи га користе у имплантатима, али сада добија нову функцију у борби против инфекција.

„Идеја је да ће хирург, после завршене интервенције, у резове додати материјал који ће се полако растапати, ослобађајући јоне бакра и кобалта. Овај материјал је антимикробни и може да заустави инфекције. Својеврсни биолошки стимуланс обезбедиће праву концентрацију елемената који ће помагати телу да се регенерише“, објашњава Ричард Мартин, физичар материјала са Универзитета Астон.

Истраживање нуди могућност јефтиних премаза који се боре против инфекција, укључујући ешерихију коли и смртоносни метицилин-резистентни стафилококус ауреус (МРСА), врсту златне стафилококе, која је постала отпорна на пенцилинске а потом и на многе друге антибиотике.

Иначе, сваке године у болницама се зарази око четири милиона људи.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 01. апр 2019, 12:25) - anonymous [нерегистровани]

Jeste....

....srebro ubija i vukodlaci bre.... :-)

(понедељак, 01. апр 2019, 10:57) - Matić Milan [нерегистровани]

Joni srebra

Dovoljno je da se prilikom zatvaranja rane stave joni srebra, kao što su već radili mnogi hirurzi. Srebro je najveći ubica bakterija i nekih virusa.