Како на време да откријемо рак бубрега

Март је посвећен и борби против карцинома бубрега. Он се налази на десетом месту најчешћих малигних болести у Европи.

Од рака бубрега чешће обољевају мушкарци од жена, али и старији од 55 година. Међутим старосна граница се спушта па су на удару и млади.

Фактори ризика за настанак ове болести су пушење, гојазност, повишен крвни притисак, али и генетске мутације. На појаву болести могу да утичу и алкохол, шећерна болест, дуготрајна хемодијализа и стечена полицистична болест бубрега.

Класични симптоме чине крв у мокраћи, бол у слабини и опипљива маса у стомаку. Када је болест узнапредовала могу да се јаве и општа слабост, губитак телесне тежине, повишена телесна температура, анемија, бол у мишићима, повишена седиментација, повишене вредности калцијума у крви. Неки пацијенти имају симптоме проузроковане метастазама, као што су бол у костима или упорни кашаљ.

Директор Клинике за урологију Клиничког центра Србије, професор др Зоран Џамић, наглашава да превенција представља врло битан моменат у дијагностици и лечењу карцинома бубрега. Осим што су ултразвучни прегледи на територији Републике Србије изузетно добро популаризовани преко средстава јавног информисања, професор Џамић истиче и да су лекари изузетно добро обучени, у свим институцијама примарне, секундарне и терцијарне здравствене заштите.

„Златни стандард у лечењу, и дуго ће и у будућности сигурно бити, бубрежног паренхима или карцинома бубрега, јесте хирургија. Хируршки приступи, било да се ради о отвореној хирургији, било да се ради о лапораскопији, су апсолутно адекватно апсолвиране од стране свих лекара уролога на нашим просторима“, додаје професор Џамић.

Методологија узнапредованих карцинома бубрега подразумева и конзервативно лечење лековима. У овом тренутку лекари у Србији имају на располагању прву линију, такозване таргетиране, циљне терапије за лечење метастатског карцинома бубрега. У окружењу постоји друга и трећа линија, нешто даље од окружења четврта и пета, чак и шеста линија лечења.

Удружење медикалних онколога и Удружење уролога Републике Србије интензивно преговарају са Републичким фондом здравственог осигурања да нашим лекарима буде на располагању и друга линија лекова за лечење метастатског карцинома, истиче директор Клинике за урологију, професор Џамић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво