Глауком све више погађа младе

У свету од глаукома болује око 70 милиона људи, од чега шест и по милиона ослепи. У Србији око 100.000 људи има то обољење. Забрињава то што је болест у порасту и што све више погађа младе, па и новорођенчад.

Нишлијку Ђурђу Петковић црвенило ока одвело је код лекара, који су јој саопштили да је скоро изгубила вид, и послали је у Београд. Сада чека одлуку о томе када ће бити оперисана. 

Фактори ризика су наслеђе старост, кратковидост, далековидост, кардиоваскуларне болести, дијабетес.

„Болест нема симптоме. Открива се углавном случајно. Тада се открије у највећем броју случајева повишен очни притисак који је и највећи фактор ризика за глауком. Нормалне вредности очног притиска су од 10 до 21 милиметар живиног стуба“, објаснила је примаријус др Лидија Магарашевић, шеф Одсека за глауком клиничко-болничког центра Звездара.

Веома су битне дијагностичке методе, којима се открива глауком, најпре, комплетан преглед ока.

„Остала дијагностика која се подразумева, и која се јако дуго ради је видно поље, и поред тога радимо оптичку кохерентну томографију очног живца“, изјавила је др Тина Мраковић, офталмолог из клиничко-болничког центра Звездара.

Иако је глауком неизлечива болест, континуираним контролама може се очувати вид. Та болест захтева доживотно лечење. Терапија је најчешће медикаментна уз примену капи, али и хируршка – ласером.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво