Утврђена веза између марихуане и психозе

Према најновијим истраживањима, код људи који свакодневно користе марихуану постоји три пута већа вероватноћа да ће доћи до развоја психотичних поремећаја у односу на оне који је не користе.

Легализација марихуане, како за медицинску, тако и за слободну употребу, наставља да се шири светом иако могући здравствени ризици или користи нису у потпуности познати.

Резултати најновијег истраживања објављени у часопису Лансет сајкајатри (Lancet Psychiatry), потпуно су у складу с претходним експериментима који указују да честа употреба марихуане са високом концентрацијом ТХЦ може бити штетна по ментално здравље.

„Говоримо о људима који испуњавају дијагностичке критеријуме и који се јављају службама за ментално здравље како би добили адекватан третман у лечењу психозе. Дакле, имали су симптоме психозе ширег спектра, укључујући и халуцинације које су трајале најмање седам дана“, нагласила је Марта Ди Форти, руководилац ове студије.

Да би се разумело да ли постоји веза између коришћења марихуане и психозе, Ди Форти и њени сарадници су прегледали податке добијене из 10 европских и једног бразилског града.

Истраживачи су анализирали податке више од 1.200 људи без психозе и упоређивали их са 900 људи који су у том петогодишњем периоду имали прве знаке психозе. Утврђено је да се психоза чешће појављивала код људи који су свакодневно користили марихуану.

Поред тога, истаживачи су приметили да је у градовима где је употреба марихуане легализована стопа психотичних поремећаја у целокупној популацији већа. На пример, у Амстердаму, где је марихуана са високим процентом ТХЦ широко доступна, и код оних људи који су пријављивали да је свакодневно користе, шанса да ће доћи до психотичних епизода била девет пута већа у поређењу са онима који је нису користили.

Такође, 30 одсто испитаника са психозом пријавило је да свакодневно користи марихуану у поређењу са само седам одсто људи из контролне групе. Исто тако, употреба марихуане са високом концентрацијом ТХЦ је била чешћа код пацијената него код контролне групе, односно 37 одсто у поређењу са 19 одсто.

Све у свему, људи који су свакодневно користили марихуану имали су три пута веће шансе да ће имати психотичне епизоде у поређењу с људима који је никада нису користили, проценили су истраживачи. Но, вероватноћа се повећавала и до пет пута код оних који су свакодневно користили марихуану високе јачине.

Међутим, ова студија не може да искључи могућност постојања „обрнуте узрочност“, што значи да људи са психозом имају већу склоност ка коришћењу марихуане но здраве особе, сматра Сузана Гејџ са Одсека за психолошке науке Универзитета у Ливерпулу, која је коментарисала овај чланак.

У међувремену, психијатар Дејвид Роан истиче да је важно развити свест код људи да веза између употребе марихуане и психозе постоји. „То би могао бити један од најјачих разлога да многи размисле о одлагању употребе марихуане, или бар да смање учесталост коришћења, ако не и да потпуно престану са употребом“, верује доктор Роан.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво