уторак, 19.03.2019, 07:05 -> 08:26
Извор: РТС
Аутор: Маја Спирић
Мањи ризик од смрти уз више биљне хране на тањиру
Повећаним уносом биљне хране долази до смањења ризика од смрти, показује најновија студија америчких научника. То се испољава и у случајевима када су здравом начину исхране претходиле нездраве навике.
За адекватну бригу о здрављу срца и дужи живот потребна је биљна исхрана са доста воћа, поврћа, интегралних житарица и ораха – потврдила је студија Школе јавног здравља у Бостону која је трајала готово 25 година.
Спроведена је на узорку од 72.000 испитаника оба пола, а на почетку истраживања, ниједан од учесника није имао никаквих здравствених проблема.
Код особа које су се током посматраног периода придржавале најздравије биљне дијете, ризик од смрти свих узрока смањен је десет одсто, док је код оних чија је исхрана такође била вегетаријанска, али уз прерађене воћне сокове, индустријске житарице, кромпир и слаткише – тај ризик увећан за чак 11 одсто.
Ово је, иначе, прво истраживање које испитује како здраве или нездраве промене у исхрани могу да утичу на ризик од смрти, а у претходним студијама већ је доказано да конзумирање висококвалитетне биљне хране умањује ризик од дијабетеса и срчаних болести.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар