Лекар или компјутер

Ново истраживање у Великој Британији показује да су компјутери бољи дијагностичари од лекара. За пацијенте који су највише изложени ризику од застоја срца, утврђено је да су рачунари прецизнији у 75 одсто случајева, а лекари у 59 одсто.

Застој срца озбиљна је болест која погађа милионе људи широм света. Срчани мишић толико је ослабљен да не може да одржава нормалну циркулацију крви.

Лека нема, превенција је најбоље решење, што је навело научнике Колеџа "Империјал" у Лондону и Веће за медицинска истраживања да се позабаве напредном технологијом која може да помогне у бољој дијагностици болести.

„Изненађујуће је колико су лоше тренутне могућности које лекари имају на располагању када су у питању предвиђања о пацијентима. Могућности су практично необрађене, недовољно изводљиве и не обухватају сложени инжењеринг, покрете срца. Компјутер је у томе јако добар“, каже др Деклан Ореган, истраживач са Медицинског факултета Колеџа "Империјал" у Лондону.

Помоћу новог рачунарног програма анализирају се снимци скенера особа с плућном хипертензијом. Тродимензионалним праћењем кретања срца на неколико стотина тачака у секунди, компјутер практично научи како да ефикасно предвиди ризик од болести.

„Рачунари ће ускоро бити успешнији од људи у читавом низу задатака, јер су изузетно ефикасни у обради огромних количина података. Ипак, лекари, који већ гледањем у нечије очи могу да препознају крхкости људског стања, остају незаменљиви“, истиче Хелен Стокс Лампард, председница Краљевског колеџа лекарске опште праксе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи