Слушалице – дискретне и штетне

Практичне су и дискретне. Колико су забавне, толико су и штетне. Слушалице данас користе скоро све генерације.

Лекари и стручњаци опомињу кориснике да слушање гласног звука у дужем временском периоду може оштетити слух. Многи се тога не придржавају.

Губитак слуха међу младима у свету се приписује неправилној употреби слушалица, које могу бити и извор инфекција.

Истраживања показују да просечан корисник слушалица у увету има 40 одсто више бактерија од особе која их не користи.

„Уколико тон слушалица држимо на нивоу звука 4 и то траје сат времена дневно, увек се исте ћелије стимулишу тако да постоји велика вероватноћа да у неком периоду тај део опсега звучности не ради. Значи уво је као софтвер,као каблови, један прегори то не ради,“ каже оториноларинголог др Александар Вујовић.

Слушалице нам омогућавају да звук шаљемо директно у уво и да он буде и виши од 150 децибела нивоа звучног притиска. А толика јачина одговара звуку који ствара млазни авион док стојите поред њега. Препорука стручњака је скоро двоструко мање децибела.

„Узмите слушалице и ставите у ухо и ја који стојим поред вас чујем тај звук. Значи да је звук у слушалицама прејак. Јачина звука расте квадратом растојања од извора до увета које прима тај звук, што значи да ако ја вама дупло ближе приђем звук ће се дупло више повећати. Или у неким мерама, 6 децибела ће да буде виши. Што вам ја више пута будем прилазио иако су те раздаљине све мање и мање звук ће се стално дупло повећавати,“истиче дизајнер звука у РТС-у, Срђан Бајски.

„Ако мислиш да си занимљивији ако уђеш у школско двориште са музиком, па макар онда угаси тон. Мислим да је то више постао неки тренд као са слушалицама се иде, са слушалицама се улази у школу, у градски превоз. Ако је то део модног детаља онда бар угасите тај тон. За родитеље је савет, уколико дете носи слушалице ако му се обратите и оно вас не чује, то је прејако,“ закључује др Вујовић.

Према ранијим истраживањима 68 одсто младих који су повређени или су погинули у саобраћајним несрећама, имали су у ушима слушалице.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво