Јачи мишићи штите нас од повреда

Рекреативно и професионално бављење спортом понекад се заврши повредама, које је потребно санирати на време како би се избегле додатне непријатности и компликације.

Лекари после дуге зиме препоручују боравак на отвореном, шетњу, вежбање и рекреацију. Физичка активност доприноси бољем општем стању организма и један је од начина превенције многих болести, али понекад се заврши и повредама.

Гостујући у Јутарњем програму, доцент др Немања Славковић, ортопед, наглашава да се у овом периоду најчешће јавља, такозвани, синдром преоптерећења.

„То практично нису повреде лигаменталних стурктура, али подразумевају болна стања која се манифестују најчешће у регији колена и у регији скочног зглоба. Нема органског оштећења ткива, али долази до локалне инфламације. Ова стања су последица дуже физичке неактивности и онда често нешто интензивнијих физичких активности које нису праћене адекватним загревањем“, објашњава др Славковић.

Проблем настаје када таква стања пацијенти занемарију и не третирају на одговарајући начин, прелазе преко њих тако да онда она постају хронична.

Поред тога, могуће су и повреде мекотктивних структура, пре свега у регији колена, скочног зглоба и нешто ређе у регији рамена, које су последица неадекватних невољних покрета, насталих као последица недовољне пажње приликом активности.

„Ове повреде су нешто озбиљније и оне подразумевају нешто интензивнији третман, неоперативно лечење које уме да буде прилично дуготрајно, понекад и више месеци, притом под лечењем подразумевам и физикалну терапију, а неретко могу да доведу и до таквих оштећења која захтевају и хируршко лечење“, додаје доктор.

Људи често мисле да је најгора повреда прелом кости, међутим, са ортопедске тачке гледишта и касније рехабилитације проблем може да настане и да буде далеко опсежнији и дуготрајнији уколико се не ради о прелому кости, наглашава др Славковић.

„Кости зарастају у неком периоду од шест, осам или 12 недеља, а рехабилитација уме да буде релативно кратка након тога. Међутим, мекоткивне повреде, нарочито укрштених лигамената колена, могу да буду такве да пацијента издвоји из неких интензивнијих физичких активности и по неколико месеци. Знамо да се професионални спортисти враћају у спорт најраније за седам до девет месеци уколико је рехабилитација била веома успешна и добра. Код рекреативаца тај процес уме да буде много и дужи“, истиче доктор.

Статистика каже да од свих повреда, повреде лакта чине око седам одсто. Најчешћа, и уједно најпознатија, повреда је такозвани, тениски лакат која у ствари не настаје од играња тениса, већ је синдром преоптерећења. Ортопед, др Славковић објашњава да је то практично запаљење тетивних припоја у регији лакта и настаје као последица интензивније физичке активности, пре свега увртања и представља веома болно стање.

Посебно велики проблем настаје уколико се ова траума понавља више пута и уколико се не третира на одговарајући начин.

„Суштина је да чим се појави таква врста проблема, зглоб треба имобилисати. Имобилизација треба да буде или гипсом или ортозом, дакле, фиксациони завоји нису довољно добри и након одређеног периода мировања који не би требало да буде у почетку дуже од 10 до 15 дана, уз одређено хлађење тог сегмента, може да дође до потпуног опоравка и да се практично, пацијент више никад не сусретне са тим проблемом“, додаје др Славковић.

Како бисмо се што боље припремили за предстојеће лепо време и повећану активност, доктор саветује да пре свега, морамо бити свесни да после периода дуже неактивности не можемо наставити истим темпом као раније. Затим, потребно је водити рачуна о телесној тежини јер нам она додатно оптерећује зглобове и настојати да и током зиме јачамо мишићну структуру. То је важно зато што је доказано да су људи са слабијом мишићном стурктуром изложенији нешто тежим повредама и лакшем повређивању приликом уобичајених дневних активности, истиче доктор Немања Славковић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво