Бука је опасна и по физичко и по ментално здравље

Светска здравствена организација класификује буку као други узрок смртности. Најштетнија је саобраћајна бука, али и свакодневна бука кућних апарата. Слушање прегласне музике или других садржаја уз помоћ слушалица, на пример, могу да изазову физичке и менталне тегобе.

Без боје, мириса и укуса, али са вишком децибела – бука је један од највећих загађивача животне средине. Звуци моторних возила, грађевинских машина, лифтова, електричних апарата у домаћинствима само су неки од звукова ниског интензитета који утичу на наше физичко, али и ментално здравље.

„Физички конкретно долази до поремаћаја срчаног ритма и може да дође до повећаног притиска, а психички деконецентрише човека, не може да се усресреди, смањује се пажња и концентрација на неку ствар. Развој његових интелектуалних способности, развој његових уопштено способности, социјалних и других ремети се са јаким изворима буке“, објашњава педагог Славица Јовановић.

Професор доктор Бранимир Несторовић подсећа на резултате изучавања спроведеног у Америци, који указују на то да се код просечног Американца са девет бита по јединици мозга перцептивна способност смањила на четири, што је отпилике 60 одсто, то јест данашња деца 60 одсто мање примећују ствари, мање чују, мање виде.

Код деце бука може негативно да утице и на способности читања и учења, показало је истраживање Америчке асоцијације за развој науке.

„Бука делује неповољно на мозак деце зато што у суштини хиперстимулише мозак деце, а онда мозак реагује на то тако што искључује постепено, смањује своје способности перцепције. У чувеном испитивању из Индије које је рађено у целом једном граду, пронађено је да у школама које су ближе од 50 метара улици, ђаци имају много слабији успех него, рецимо, у школама које су окружене шумом“, истакао је пулмолог Несторовић.

Боравак у шумама и природи један је од начина да се заштитимо од буке. Стручњаци саветују и како да се у дому смање извори буке: уградите прозоре са дуплим стаклима, побољшајте звучну изолацију зидова, ставите дебље завесе на прозоре и гајите балконско и кућно украсно биље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво