Седе власи записане у генима

Упркос увреженом мишљењу да је стрес „кривац" за седе власи, резултати најновијих испитивања упућују на то да је утицај гена на склоност ка губљењу боје косе много већи него што се раније веровало.

Родитељи, односно гени, а не стрес, заслужни су за сребрнасти прелив на коси нежнијег пола, показује ново истраживање које је обухватило близнакиње.

Научници су проучавали више од 200 данских близнакиња, истоветних и оних које то нису, старости између 59 и 81 године и закључили да генетика више од других фактора, попут стреса, начина исхране или пушења, боји косу у бело.

Доказано је да готово да и нема разлике како седи коса оних које деле исте гене, односно идентичних близнакиња.

Међутим, сестре близнакиње чији се гени разликују не седе истоветно, наводи се у резултатима истраживања објављеним у журналу „PLosOne".

И равномерни губитак косе, према резултатима истог истраживања, може се довести у везу углавном са генетиком, док је опадање власи са темена зависи од фактора из окружења и животног стила.

„Против седе косе не можете да се борите јер је све у генетици која је изван ваше контроле", каже Нина Гоуд из Британског удружења дерматолога.

Вођа истраживачког тима доктор Дејвид Ган указује да постоје бројне теорије које објашњавају зашто људи седе различито али да нема много научних доказа који би их подржали.

„Резултати свакако упућују на то да утицај окружења није важан колико смо раније мислили", рекао је Ган додајући да су за појаву сребрних власи кривци неки значајнији фактори од више или мање стресног живота неке жене.

„То значи да код већине људи седа коса нема везе са оним што раде, већ се приписује генетским факторима који нису под нашом контролом, односно, стил живота нема велики утицај на то када ће коса почети да губи боју", сматра и докторка Гоуд, признајући да, наравно, постоје изузеци.

Доктор Дејвид Фишер са Института за рак из Бостона, који је такође истраживао начине преласка боје косе у седу, слаже се да генетика вероватно има кључну улогу.

Међутим, Фишер наводи да постоје докази да и излагање неким хемикалија може да подстакне појаву седих власи.

Седокоси у сваком случају не треба да брину јер бела коса, осим што се у народу доводи у везу са зрелошћу и искуством, може, према неким јапанским истраживањима, да буде корисна у борби против рака.

Јапански стручњаци утврдили су да током старења ћелије које дају боју коси у корену длаке изумиру и коса почиње да седи.

Сматра се да те ћелије имају оштећен ДНК и тиме носе потенцијал да постану малигне.

Међутим, те ћелије старењем умиру и не могу да преносе канцерогене промене на друге, а коса њиховим изумирањем постаје седа.

Научници сматрају да то откриће јапанских колега отвара нове могућности у лечењу рака.

Истовремено, они који се више баве лепотом него здрављем најављују да ће у будућности седокоси, уз посебан третман, моћи да поново буду риђи, смеђи, плавокоси.

Истраживачи који траже решење за оседеле рачунају заправо да ће временом успети да изведу репигментацију власи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи